Mađarska buna zbog poreza na internet

0

Mađari brane svoje internet komunikacije
 

Prema predlogu poreskih zakona za 2015. godinu, koji je u utorak podnet mađarskom parlamentu, porez za svaki započeti gigabajt prenesenih podataka biće 150 forinti (49 evro centi), pri čemu u slučaju fizičkih lica može mesečno da dostigne najviše 700 forinti (2,28 evra), a u slučju pravnih lica 5.000 forinti (16,32 evra).

 

Ovom porezu se protive opozicione partje, sindkati prosvetara i nevladine organitacije. Putem društevnih mreža organizovane su masovne demonstracije u Budimpešti.

 

Antal Rogan, šef poslaničke grupe Fidesa, državnoj novinskoj agenciji MTI izjavio je da bi taj porez trebalo da plaćaju provajderi, zbog čega su usprotivile Organizacije provajdera i stručna udruženja.

 

S druge strane, opozicioni socijalisti (MSZP) smatraju da bi uvođenje poreza na internet bio snažan udar na ostatke slobodne štampe, na jednake mogućnosti i na modernizaciju Mađarske. MSZP se zbog toga obratio i Evropskoj komisiji i traži zaštitu osnovnih evropskih vrednosti, kao što je slobodan pristup informacijama.

 

Stranka "Politika može biti drugačija" (LMP) smatra da je "vladin cilj da izvor informacija koji ne može u potpunosti da kontroliše učini nedostupnim za većinu stanovništa", a Demokratska koalicija (DK) tvrdi "da bi prihvatanje ovakvog zakona značilo povratak Mađarske u digitalno kameno doba".

 

"Uvođenje poreza na internet ugrozilo bi funkcionisanje sistema javnog obrazovanja, slobodu informisanja, slobodu nastave i pravo na učenje", saopštio je Sindikat mađarskih prosvetara pozivajući građane na protest.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here