Tanjug/AP
Emanuel Makron

Pariz će nastaviti da isporučuje oružje Ukrajini, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron i najavio nameru da ih koordiniše tokom posete Kijevu u februaru. On je istakao da će Evropljani i Francuzi moraćeti da donesu nove odluke kako bi sprečili pobedu Rusije.

– Zajedno sa isporukama oružja i sporazumima koje ćemo finalizovati, planiram da posetim Ukrajinu u februaru. Najaviću završetak rada na ovim tekstovima, počeće isporuke naoružanja o kojima sam govorio – rekao je Makron na konferenciji za novinare.

On je objasnio da se Pariz sprema da isporuči kijevskim vlastima 40 raketa „skalp“ i „stotine bombi“. U tom kontekstu, objavio je o uspesima u industriji koji će Francuskoj omogućiti da Ukrajini isporučuje više vojnih proizvoda, konkretno samohodnih haubica „cezar“.

Predsednik Francuske je napomenuo da isporuke počinju „u realnom vremenu, odmah po objavljivanju“. Takođe je obećao da će nastaviti da podržava Kijev koliko god bude potrebno, uključujući i u nastavku obuke ukrajinskih vojnika.

Kada je u pitanju sporazum koji je u procesu finalizacije, a koji je pomenuo francuski lider, u njemu su navedene bezbednosne garancije za Ukrajinu. Makron je obećao da će radovi na njemu biti završeni narednih nedelja. Ranije je sličan sporazum, u skladu sa obavezama izrečenim nakon samita NATO u Vilnjusu, potpisao u Kijevu britanski premijer Riši Sunak.

– Evropljani i mi Francuzi moraćemo narednih nedelja i meseci da donesemo nove odluke, između ostalog, da bismo sprečili pobedu Rusije. Dozvoliti Rusiji da pobedi značiće da se više ne mogu poštovati pravila međunarodnog poretka koje smo definisali. Za naše baltičke, poljske i rumunske prijatelje život će postati nemoguć, a ne zaboravljam ni Moldaviju i kavkaske države – istakao je Makron.

Jačanje suvereniteta Evrope

Francuski predsednik dodao je i da je potrebno jačati suverenitet Evrope i njenu težnju da ne zavisi od Sjedinjenih Američkih Država, posebno u kontekstu sukoba između SAD i Kine.

– Svet je u previranju. To se, pre svega, dešava zbog tenzija između SAD i Kine, koje bi mogle da utiču i na Evropu. Upravo zato se zalažem za jaču Evropu. Francuska ne može sama da se suprotstavi ovom napetosti. Potrebna nam je suverena Evropa koja priznaje SAD kao saveznika, ali ne želi da od njih zavisi. U toj situaciji, moramo biti svojevrsni stub stabilnosti, na koji neće uticati američko-kineske nesuglasice – istakao je Makron.

Odnosi između Pekinga i Vašingtona naglo su se pogoršali nakon posete Tajpeju Nensi Pelosi, koja je u to vreme bila predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, u avgustu 2022. godine. Dijalog između odbrambenih ministarstava Kine i SAD praktično je obustavljen na više od godinu dana.

Osim toga, Narodnooslobodilačka armija Kine je kao odgovor započela redovno da održava velike vojne vežbe u blizini Tajvana. Poslednjih godina, delegacije američkog Kongresa nekoliko puta su posetile ostrvo

4 COMMENTS

    • eu su ratni huskaci briga njih za ukrajince po svaku cenu mora da ide sve protiv putina i rusije. mislim da gube na svim poljima bas zasluzeno.

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO ZAPADNO MENJATI ZA ISTOČNO BOLJE.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here