Malo Zulu, malo pravoslavac

0

 

Povod za ovu posetu je bilo uručivanje humanitarne pomoći sirotištu (garderoba i hrana) i Božićnih poklona i paketića za decu. U delegaciji CSO Sveti Sava su se nalazili arhimandrit Pantelejmon starešina hrama, predsednik Crkvenog Odbora g. Igor Marinković, član crkvene opštine g. Davor Savija i naše gošće Blanše, Biljana i Sofija. Poklone za decu je obezbedio član crkvene opštine g. Dobrivoje Stanisavljević, a humanitarnu pomoć članovi Crkvenog odbora i nasa CSO.

Časna trpeza u centru sirotišta

U centralnoj prostoriji sirotišta se nalazi improvizovana Časna trpeza sa svetim jevanđeljem, krstom i mnogobrojnim pravoslavnim ikonama, gde otac Frumentije redovno i neumorno služi bogosluženja i moli se za sve stanovnike sirotišta i sve afričke pravoslavne hrišćane.

Ovaj susret sa afričkim prijateljima je bio izuzetno dirljiv i duboko se urezao u srca svih prisutnih, a naročito gostiju koji su doneli poklone. Otac Pantelejmon je, posle odslužene zajedničke molitve, poručio domaćinima da su gosti, donevši poklone i darove za sirotište, u isto vreme stekli veliku duhovnu korist osetivši iskrenu hrišćansku ljubav domaćina i videvši pravoslavnu braću i dečicu koji žive u veoma teškim uslovima i oskudici, a koji su i pored toga uvek nasmejani i vedrog duha, prenoseći i šireći ljubav i međusobno poštovanje.

 

Otac Frumentije se u ime domaćina zahvalio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i CSO Sveti Sava iz Johanesburga i izrazio veliku radost zbog iskrenog prijateljstva i bratske ljubavi, koja će u budućnosti još više jačati i kao krunu i sponu te povezanosti najavio da će ovo prvo pravoslavno afričko sirotište poneti ime prvog srpskog prosvetitelja, svetog Save. 

 

“Poverenje" u Pretoriji

Sirotište se nalazi u opštini Pretorija, tačnije u prostranom i siromašnom naselju Atridžvil, koje je naseljeno mnogobrojnim lokalnim afričkim stanovništvom. Ovim sirotištem upravljaju pravoslavni sveštenik Frumentije (iz afričkog plemena Sutu) i popadija Evgenija (iz afričkog plemena Ndbele). U sirotištu, koje je osnovano 1999. godine, trenutno živi dvadeset petoro dece iz Južne Afrike, Zimbabvea i Burundija.

 

Otac Frumentije je zatražio blagoslov od lokalnog mitropolita Serafima da se sledeće godine pored sirotišta izgradi kapela posvećena svetim Arhangelima Mihailu i Gavrilu, a kroz poznanstvo sa srpskim monasima (pokojnim ocem Nazarijem i ocem Pantelejmonom), otac Frumentije je zatražio i blagoslov da samo sirotište nosi ime svetog Save Srpskog, čija ikona krasi jedan od zidova sirotišta.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here