Od danas, 20. oktobra, u Crnoj Gori počinje primena novog Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedeljom i praznicima.

Zakon je usvojen 20. juna, a najveći crnogorski trgovački lanci, koji su ujedno i najveći privatni poslodavci u zemlji, poručili su da podržavaju ovo zakonsko rešenje, iako pojedini očekuju da će promet u njihovim trgovačkim objektima biti smanjen, s obzirom na to da se nedeljom i praznicima ostvaruje najveći promet.

Predstavnici trgovačkih kompanija saopštili su da će primenom zakona njihovi radnici biti zadovoljniji, a od potrošača očekuju da promene kupovne navike i prilagode se promenama i sedmične i dnevne kupovine obavljaju ostalim danima u sedmici.

Iz kompanije „Voli“, koja je najveći poslodavac među trgovačkim lancima, sa 2.069 zaposlenih, poručili su da će poštovati zakon, ali da to očekuju i od drugih.

Komentarišući izmene Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se uvodi neradna nedelja u trgovini, iz te kompanije su podsetili da su poslovanje prilagodili zahtevima tržišta i da su od otvaranja prvog marketa radili nedeljom.

„U svakom slučaju, podržali smo zakon, jer smatramo da će povoljno uticati na naše zaposlene. Kada je kompanija ’Voli‘ u pitanju, neradna nedelja će nam pojednostaviti organizaciju slobodnih dana, neće biti racionalizacije radnih mesta“, kazali su iz „Volija“.

 

Iz kompanije „Merkator CG“, u okviru koje posluju „Idea“ prodavnice, saopšteno je da to preduzeće posluje u skladu sa zakonskim regulativama, te će tako postupiti i kada su u pitanju izmene Zakona o unutrašnjoj trgovini, a koje predviđaju da maloprodajni trgovački objekti ne mogu raditi nedeljom i u dane državnih praznika.

„Kompanija ’Merkator CG‘ je društveno odgovorna kompanija i kao takva pozdravlja mere Vlade, a koje će omogućiti da naše kolege iz maloprodajnih objekata imaju slobodnu nedelju, koju će moći da provedu u krugu porodice“, naveli su iz „Merkatora“.

„Kompanija ’Merkator CG‘ očekuje da će pomenute mere dovesti do promene kupovnih navika potrošača, te da će se nabavke koje su do sada obavljane nedeljom obavljati drugim danima“, dodali su iz te kompanije, ali su, međutim, upozorili i da bi u delu prometa tokom turističke sezone moglo doći do gubitaka u prometu.

I iz kompanije „Domaća trgovina“ takođe su poručili da će se u svim „Aroma marketima“ i „Konto diskontima“ poštovati Zakon o unutrašnjoj trgovini, tako da će nedelja biti neradni dan.

U „Delti“ procjenjuju da će mesečni gubitak zbog neradne nedelje biti oko milion evra.

Iz podgoričkog „Delta sitija“ je saopšteno da svi zakupci u ovom tržnom centru već odavno raspolažu informacijom da naredne sedmice stupaju na snagu izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je predviđena neradna nedelja u trgovačkim objektima.

„Podrazumeva se da će zakon biti poštovan. Iako butici neće raditi, radiće bioskop, svi ugostiteljski objekti, restorani i kafići, apoteka, cvećara, uslužni kiosci, banka, pošta, igraonica, frizerski salon i sve što spada u kategoriju uslužnih delatnosti, tako da se ne može reći da će tržni centar biti zatvoren“, naglašeno je iz „Delta sitija“.

 

Predstavnici ovog tržnog centra su podsetili na svoju raniju procenu da će mesečni gubitak prometa u trgovačkim objektima u „Delti“ biti oko milion eura.

Podsetimo — u pet najvećih trgovačkih lanaca koji posluju u Crnoj Gori: „Voliju“, „HD Lakoviću“, „Merkatoru CG“ („Idea marketi“), „Domaćoj trgovini“ („Aroma marketi“ i „Konto diskonti“) i „Franci“, na kraju prošle godine radilo je 6.067 radnika, sa prosečnom neto zaradom od 364 eura.

Ukupan prihod tih pet trgovačkih lanaca iznosio je 633,7 miliona evra, a ukupna dobit deset miliona evra.

Najveću prosečnu neto zaradu od 425 eura prošle godine primali su radnici zaposleni u firmi „Domaća trgovina“, a potom u „Voliju“ 409 eura, dok su najniže prosečne plate u „Franca marketima“ — 279 eura.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here