Mesec se “rodio” posle sudara sa mladom Zemljom?

0

Mesec i dalje krije tajnu nastanka i intrigira naučnike
 

Nemački naučnici tvrde da su koristeći novu tehniku utvrdili diskretnu razliku hemijskog sastava stena sa Zemlje i stena sa Meseca. Oni smatraju da je potrebno još istraživanja kako bi se potvrdio taj dugo nedostajući deo dokaza da je materijal s drugog nebeskog tela, osim Zemlje, doprineo stvaranju Meseca pre 4,5 milijardi godina.

 

Naučnici veruju da je Mesec stvoren od oblaka krhotina koje su odletele u svemir pošto je nebesko telo veličine Marsa nazvano Teia udarilo u mladu Zemlju. Različite planete u Sunčevom sistemu razlikuju u hemijskom sastavu, zbog čega naučnici veruju da bi stene sa Meseca mogle da sadrže tragove tela koje je udarilo u Zemlju. Sve do sada dokazi za ovu teoriju su bili neuhvatljivi.

 

"Mi smo razvili tehniku koja garantuje odlično razlikovanje izotopa kiseonika iz gasovitih tragova", kaže Danijel Hervarc sa Univerziteta Keln u Nemačkoj. "Razlike su male i teško ih je uočiti, ali tu su", dodao je Hervarc.

 

Rezultati pokazuju da je sastav Meseca 50 odsto Teia i 50 odsto Zemlja, kažu naučnici, iako dodaju da je potrebno još mnogo rada da bi se potvrdila procena.

 

Tim je analizirao stene koje su astronauti NASA doneli sa misija Apolo 11, Apolo 12 i Apolo 16, koje su se dogodile 1969. i 1972.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here