Mesić: Napadaju me četnikoidi i ustašoidi

0

Upotreba vojske je opravdana ako je ja koristim: Stjepan Mesić

 

Mesić je priznao da je početkom rata u Hrvatskoj tražio da dođu snage za preventivu kako bi se JNA preplašila ako bi napala Hrvatsku, a što su Ujedinjene nacije odbile, i istakao da bi to opet tražio i u vezi BiH.

 

"Hoće li to napraviti NATO, vojska BiH ili Hrvatska vojska, zna se ko o tome odlučuje", rekao je Mesić u razgovoru za Hrvatski radio i istakao da je Dejtonski sporazum garant BiH, a da bi on presekao koridor u slučaju izdvajanja RS iz BiH.

 

Mesić tvrdi da ga napadaju "četnikoidi i ustašoidi" zato što im on smeta u razvijanju koncepcije, da uzmu svoj deo plena u BiH.

 

"I sad se pojavi premijer Dodik koji kaže da će sprovesti referendum i RS pripojiti Srbiji. Naravno, neće je pripojiti Finskoj. U tome su Dodika podržali i ustašoidi koji imaju svoje računice", rekao je Mesić.

 

Ističući uverenje da BiH mora opstati, Mesić je izjavio da bi predsednik Srbije Boris Tadić trebao kao on sam, poručiti građanima BiH da im je BiH kuća, da je Sarajevo glavni grad i da tamo kreiraju politiku.

 

"Ali, nisam ja ratni huškač nego oni koji Dodika nagovaraju na referendum", rekao je Mesić.

 

Odlazeći hrvatski predsednik je ocenio da je Hrvatska uspela da se otvori prema Evropi i svetu i uspostaviti normalnije odnose na međunarodnoj sceni, i naglasio da su "danas normalniji odnosi Hrvatske sa susedima".

 

Razloge poboljšanja odnosa sa susedima Mesić vidi i u tome da su se "kolektivi oslobodili krivice za ratne zločine, i za zločine su okrivljeni pojedinci".

 

Rekavši da odlazak s funkcije nije i zbogom politici, Mesić je rekao da je time mislio da će ostati, ali da se neće baviti operativnom politikom iako će se staviti na raspolaganja ako ga budu zvali.

 

"Malo ću raditi na beleškama i imam dosta poziva za neka predavanja", rekao je on

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here