Mitrović za Vestionline: Zvezdini porazi probudili inat

0

Fonet/A. K.
Iz sportske porodice: Luka Mitrović
 

Da krenemo od početka. Kakvo je bilo odrastanje u Novom Sadu, početak bavljenja košarkom?

"Odrastao sam na Detelinari u Novom Sadu, u košarkaškoj porodici. Mama je manje trenirala, dok se otac ozbiljnije bavio košarkom. Nikada nisu vršili pritisak na mene, pustili su me da sam odlučim šta me interesuje i čime bih voleo da se bavim, ali verovatno je očeva ljubav prema košarci i često gledanje utakmica uticalo na mene. Uvek sam bio visok, po polasku u školu sam konstantno bio najviši. I, onda sam počeo u školi košarke na Detelinari, na otvorenim terenima… Kasnije je usledila selidba u Hemofarm, u Vršac, tada jedan od najboljih centara za razvoj igrača i eto me sada u klubu koji volim'', počeo je razgovor za portal Vestionline uvek dobro raspoloženi Luka.
 

Bez slavlja za
Novu godinu

"Profesionalizam zahteva maksimalnu posvećenost i zato nemam vremena za preterana slavlja. Već 2. januara je na programu velika utakmica na startu Top 16 faze Evrolige sa Realom iz Madrida i sve misli su mi podređene tom meču. Nova godina jeste jednom godišnje i dočekaću je na večeri u krugu porodice i prijatelja, ali postoje i bitnije stvari u životu”, smatra Mitrović.

Da li ste imali idola?

"Imao sam priliku kao klinac da gledam generaciju naših košarkaša koji su osvojili Svetsko prvenstvo u Indijanapolisu i oni su mi bili idoli. To je bio jedan od razloga što sam ozbiljnije počeo da se bavim ovim sportom. Obučem dres Peđe Stojakovića i odem na trening. Kao i svi klinci, ložio sam se na Majkla Džordana''.

Pratite li još neki sport osim košarke?

"Volim da gledam fudbal. Navijam za Arsenal u Engleskoj i stalno pratim vesti vezane za Vengerove pulene. Dok sam bio u Vršcu, trener Žarko Vučurović je, takođe, bio njihov veliki fan, pa smo zajedno gledali. Igram i 'fantazi', ranije čuvenu igricu 'menadžer'. Ma, sve sam to prošao. Obožavao sam da dovodim klince u tim".

A Zvezda?

"Pratim, naravno. Navijač sam Zvezde, uvek kad stignem pogledam. Igrao sam i sa njom na igrici, ali nisam uspevao da pronađem taktiku, pa sam brzo 'digao ruke'…''.

Kakav je vaš utisak o učešću kluba u Evroligi?

"Dobro je poznato da Zvezda nije 15 godina učestvovala u Evroligi. Za sve nas je to bila jedna velika škola. Nismo hteli da postavljamo neke velike i nerealne domete, da moramo da se plasiramo u Top 16. Mislim da nam je prva sezona u evropskoj eliti mnogo značila, što se vidi po partijama u ovoj sezoni. Sada smo prošli 'filter' i obezbedili još 14 mečeva. Velika je obaveza, ali za to treniramo''.

kkcrvenazvezda.rs
Ponosan na kapitensku traku
 

Odakle motivacija da ostanete u Zvezdi posle velike utučenosti na kraju prošle sezone i izgubljene titule?

"Zvučaće kao fraza, ali se vodim činjenicom da nije bitno koliko puta padneš, već da moraš odmah da ustaneš. Sport je takav. Satkan je od pobeda i poraza. Tačno je da smo prošlu sezonu neslavno završili, ali upravo u tome je štos. Posle svih poraza u meni se, a vidim da je tako i kod saigrača, probudio inat. Hoćemo da ispravimo greške. Još nije vreme da se podvlači crta, ali smo već napravili odličan rezultat. Zvezda je među 16 najboljih timova u Evropi posle više od 40 godina''.

Da budem iscrtan kao Markus? Nikada!

"Nikada me takve stvari nisu interesovale. Jednostavno me tetovaže ne privlače. Nemam ništa protiv da ih vidim na telu nekog drugog, ali nikako na sebi. Inače, prošle sezone smo u timu imali dvojicu Amerikanaca bez tetovaža, Demarkusa Nelsona i Čarlsa Dženkinsa. Mislim da smo po tome bili jedinstveni na svetu. Nema puno američkih igrača koji nisu iscrtani. Eto, sada je došao Markus Vilijams i sve pokvario", kroz smeh priča Mitrović.

Kada ste bili najponosniji na sebe?

"Da ne budem lažno skroman, bilo je takvih situacija, hvala bogu. Eto, recimo, kada sam saznao da ću da budem kapiten tima za koji navijam, i to u 21. godini. Znači mi na svim poljima, da ne pominjem da je velika satisfakcija za uložen trud. Imam mnogo više samopouzdanja i motivacije. Takve stvari nemaju cenu. A, ne bih nikada mogao da zaboravim osećaj kada izvedem ekipu na parket 'Kombank arene' pred više od 20.000 navijača. I svi se naježimo''.

Imate li poruku za navijače Crvene zvezde?

"Ne bih da menjamo. Sve je kako bismo samo mogli da poželimo. Samo neka se nastavi ovako i u 2015. Mislim da su navijači prepoznali želju i borbenost. Stariji smo i iskusniji za sezonu. Verujem da sada najzad znamo kako da pronađemo put do titule prvaka naše zemlje. Znam da mnogi od njih to žele više od ičega na svetu'', svestan je Luka Mitrović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here