Mladi čuvaju srpsku tradiciju

0

Mladi na proslavi u Tempelhofu

Dežuranje u kuhinji

Bilo je, kao i uvek, onih neumornih članova udruženja koji su te večeri radili, ali koji bi povremeno stigli da se i sami provesele. U kuhinji su dežurale Mileva Štiber, čiji je zadatak bio, kako je rekla, da "pere sudove i pravi salatu", i Spomenka Lajter, koja je te večeri bila majstor za roštilj. Pored njih dve, i ostale članice Društva žena su još jednom potvrdile da se bez njihovih vrednih ruku ne može zamisliti dobra zabava u Grencaleji.

Na obe lokacije okupilo se dosta naših ljudi, pretežno mladog sveta, koji očito drži do srpske tradicije i očuvanja pravoslavnih običaja. Dejan Senić, koji je rođen i odrastao u Berlinu, kaže da "za njega Nova godina počinje tek sa našim pravoslavnim dočekom".

 

"Poštujem i onu kalendarsku, ali za mene mnogo veći značaj ima srpska Nova godina. Mi pravoslavci treba da ostanemo verni julijanskom kalendaru, jer je u našoj tradiciji da Božić bude 7., a Nova godina 13. januara", smatra Dejan.

 

Student četvrte godine medicine Ilija Đorđević izjavio je da mu je "drago što vidi toliko mladih, koji nisu zaboravili svoju tradiciju i veru". Isto misli i Simeon Sekulić, koji je veoma srećan što je na dočeku sa društvom iz crkvenog hora, sa kojim se druži i u mnogim drugim prilikama.

U prostorijama Srpskog kulturno-sportskog udruženja goste je uveseljavala pevačica Bela Rada, a uz pomoć domaćeg soliste Ace do duboko u noć nije se stalo sa igrom i pesmom.

 

Danijel Arsović (drugi sleva) proslavio 25. rođendan

Za Gordanu Marković iz Berlina je ovaj doček pravoslavne Nove godine bio nezaboravan, jer su joj u posetu došle majka i sestra iz Loznice.

 

Gošćama iz domovine, koje su konačno dočekale prednosti putovanja bez viza, veoma se svideo doček u dijaspori, posebno to "što se održava tradicija i što čak i najmanja deca znaju da igraju kola, što u Srbiji nije slučaj", primetila je Gordanina sestra Jasmina Nikolić. Majka Dragica Bogićević kaže da joj je u Berlinu izuzetno lepo i da planira da ostane još mesec dana kod kćerke u gostima.

I Danijel Arsović je te večeri imao dvostruki razlog za slavlje: srpsku Novu godinu i svoj 25. rođendan. Danijel, koji igra fudbal za beogradski Čukarički, dobio je pet dana slobodno i došao je sa svojom verenicom i budućim kumovima u posetu kod roditelja i brata, koji žive u Berlinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here