Tanjug
Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri

Bivši američki ambasador Vilijam Montgomeri smatra da međunarodna zajednica Vladu Srbije stavlja u nemoguću poziciju, insistirajući na nastavku dijaloga, a da nisu u stanju da nateraju prištinskog premijera Aljbina Kurtija i Albance da poštuju već odavno postignute dogovore.

Montgomeri uz to dodaje da bi Kurti upravo zbog tih ustupaka koje mu Zapad čini mogao da ode predaleko i iznudi reakciju Beograda koju ni Srbija ni svet ne žele, i ocenjuje da će odgovornost za svako potencijalno nasilje, biti na EU i SAD.

– Ako aktuelna politika EU/SAD nastavi da odobrovoljava Kurtija, odgovornost za svako potencijalno nasilje koje se desi je na njihovu dušu – ocenio je američki diplomata.

Montgomeri tako odgovara na pitanje kako vidi ulogu SAD i rezulate dijaloga u Briselu, i šta može da se očekuje do 1. septembra za kada je odložena primena odluke o tablicama i ličnim dokumentima.

Kaže i da nije optimističan.

Kakvu vrstu “dijaloga” mogu da očekuju kada Kurtija i Albance ne nateraju da poštuju već odavno postignute dogovore u dijalogu, pita on i konstatuje: “Zašto bi Vlada Srbije pravila dalje ustupke kada je Kurtiju dozvoljeno da ignoriše prethodne obaveze”.

Problem je, kako naglašava, u tome što je Kurti izuzetno opasan i što izgleda tako da će verovatno “proračunato ili iz gluposti” otići predaleko i tako iznuditi snažnu reakciju Srbije što ona ne želi, kao što ne želi ni međunarodna zajednica.

– Ali to se nastavlja kako bi se Kurti smekšao. Zašto? Zato što SAD i većina zemalja EU žele da Srbija prizna Kosovo kao nezavisno u sadašnjim granicama. To je pravi cilj – naveo je Montgomeri.

2 COMMENTS

  1. auu ovaj se setio i laze i uvek je lagao i lagace zauvek i ne samo on ameri lazu i prevarama se obogate na tudje zemlje i tako se obogatuju u srpskoj zemlji kosovo a siptari su njihove sluge

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here