Hadži Marko Vujičić
Vilijem Montgomeri

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri izjavio je danas da je bez obzira na istorijski zapis, jedino dugoročno mirno rešenje za KiM nešto u skladu sa rešenjem sukoba Izraela i Palestine – da se odustane od tvrdolinijaških pozicija, koje dovode do neizbežnih ponovnih pojava varvarstva, smrti i razaranja.

– Oni u Srbiji ili na bilo kom delu Kosova koji se ne slažu sa mnom, molim da jednostavno prate dešavanja u Gazi, Zapadnoj obali i Izraelu – rekao je Montgomeri za Tanjug.

On je istakao da sa velikom tugom i besom posmatra trenutnu situaciju u Izraelu i Gazi i da možda zato što nikada nije služio u tom regionu, može da bude pragmatičan i da kaže da sve strane tamo imaju neke valjane, istorijske razloge da opravdaju svoje trenutne postupke, ma koliko oni užasni izgledali autsajderima.

Kako je rekao dela Hamasa 7. oktobra trebalo bi da osudi ceo svet, ali i neprekidno neselektivno bombardovanje Gaze od strane Izraela koje traje više od mesec dana.

– Štaviše, neizbežni rezultat tvrdolinijaških pozicija koje su zauzele obe strane sigurno će dovesti do neizbežnih ponovnih pojava istog varvarstva, smrti i razaranja u budućnosti. Jasno je da je uz pomoć, insistiranje i pritisak međunarodne zajednice jedino održivo rešenje formiranje dve države koje imaju mere da obezbede pomirenje i prihvatanje. Palestina mora biti sposobna da ima sopstvenu sigurnu državu sposobnu da cveta i raste, kao i Izrael. Sadašnji sistem aparthejda u Izraelu mora da se okonča ili moramo da prestanemo da ga nazivamo demokratijom. Ovo će biti veoma bolno i teško za obe strane da prihvate, ali to je jedini put ka boljoj budućnosti za sve – zaključio je Montgomeri.

6 COMMENTS

  1. Kakvo je to rjesenje kao Izraela i Palestine,pa oni ratuju vec 50 godina,Znaci i mi treba da pocnemo da ratujemo.

  2. Sta ocekivati od nekadasnjeg NATO huskaca.KiM je srpska zemlja po rezoluciji 1244 i po ustavu Srbije,Kako on kaze reenje je da se srbi potpuno proteraju i sa svoje emlje.To rade njihov Izrael.To je za njega resenje.Ko je dozvolio da ovaj bivsi americki ambasador ostane na ovim prostorima.ON ne promovise turizam nego je u cvrstoj funkciji CIA i Srajt Departmenta.Spijun Spavac

  3. Да су се поштовале резолуције УН не би било рата у Израелу – дакле испоштујте резолуцију 1244 и неће бити рата на Балкану !

  4. Mislim da u vezi kosova mora postojati resenje mirnim diplomatskim putem! To znaci da se bez obzira koliko je nepravde uradjeno prema Srpskom narodu na kosovo mora pronaci pravedno resenje da oba naroda Srpski i Albanski odreknu dela teritorije odnosno podela na dva dela uz obavezno postovanje prava naroda i Srpskih svetinja Manastira i crkvi.Ne moze se nikada dati Albancima celo kosovo a Srbima nista!, Mislim da Albanci trebaju biti zadovoljni sto bi uopste dobili i jedan cm od Srpske teritorije kosovo.Zato mirnim putem resiti dugogodisnji konflikt i zajedno graditi bolju buducnost.

  5. ŽIVELA EVROPA, ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here