pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rusija smanjuje isporuke nafte na svetsko tržište u poređenju sa prosekom za period maj-jun 2023. godine, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

„Prosek je bio u maju-junu, a u julu je već počelo smanjenje isporuka“, rekao je on odgovarajući na pitanje u odnosu na koji period Rusija smanjuje isporuke nafte.
Rusija je u martu počela dobrovoljno smanjenje isporuka nafte za 500 hiljada barela dnevno u odnosu na prosečne februarske vrednosti.

Rok za ovo smanjenje je nekoliko puta produžen, prvo do juna, a zatim do kraja 2023. godine. Nakon sastanka OPEK+, koji je održan 4. juna u Beču, odluka o dobrovoljnom smanjenju proizvodnje produžena je do kraja 2024. godine.

Rusija je u avgustu smanjila isporuke nafte na svetska tržišta za 500 hiljada barela dnevno dodatno na obaveze koje ima za smanjenje proizvodnje, a u septembru namerava da smanji izvoz za 300 hiljada barela dnevno.

Ranije je ruski potpredsednik vlade rekao da će naftne kompanije Rusije samostalno donositi odluke da li će smanjiti proizvodnju ili izvoz nafte u avgustu u okviru zadatka o smanjenju isporuka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here