EPA-EFE
Redžep Tajip Erdogan

“Turska pod rukovodstvom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana vodi aktivnu i nezavisnu politiku na Bliskom i Srednjem istoku, koja je postala u velikoj meri moguća zbog političkog poraza Zapada”, smatra senator Aleksej Puškov.

– Ona je to uradila uprkos SAD, ali zahvaljujući njihovom neuspehu na Bliskom i Srednjem istoku. Ona je to uradila zahvaljujući labavosti i „smrti mozga“ NATO-a, opsednutošću izmišljenom „ruskom pretnjom“. Zapad ne razume da se svet menja i ne vidi dalje od svog nosa – napisao je Puškov na telegramu.

Po mišljenju političara, EU samo pasivno podržava Amerikance i ne vodi samostalnu politiku u regionu. Osim toga, Evropa je dugo obećavala Turskoj članstvo u EU, dok Ankara sada ima druge ciljeve. Stoga se sada Evropa „mora nositi sa potpuno drugom zemljom“, na koju će biti veoma teško uticati, tvrdi senator.

– Od sada će Zapadu biti jako teško da obuzda turske ambicije, ako uopšte to i može. Evropske države, kao i SAD, očekuju da iskoriste te ambicije u svoje interese, ali ova kalkulacija može se pokazati pogrešnom procenom: Erdoganu se svidelo da igra samostalno – ukazao je Puškov.

Pored toga, parlamentarac je primetio da se zbog „političkog vakuuma“ i „rastućeg haosa“, pored Turske, na političku arenu Bliskog i Srednjeg istoka vratila i Rusija, koja je i ranije igrala ključnu ulogu u ovom regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here