Mraović dobio ukor

0

OZBILJNA RASPRAVA: Članovi Biroa

 

 

Revolt koji su u prvom momentu iskazali članovi Biroa Skupštine Srba dijaspore u Francuskoj, pretvorio se u, po narodski rečeno, "tresla se gora – rodio se miš".

 

Istina, po hitnom postupku sazvan je Biro (kao uži sastav Skupštine dijaspore), odazvalo se 15 poslanika, među njima i predsednik Odbora za srpske nacionalne interese Sima Mraović, koji je na brojne adrese uputio saopštenje političkog sadržaja, na šta skupština nema pravo.

Sima Mraović

Predsednik skupštine Siniša Blagojević smireno je vodio sastanak zbog čega su i oštrice prisutnih otupile.

 

Prozvani Sima Mraović smatrao je da ništa loše nije uradio i tvrdio da su sporni tekst pročitali, odobrili i potpisali predsednik Siniša Blagojević i potpredsednik Vidoje Purić, a drugi potpredsednik Predrag Janković se usaglasio na neviđeno, uz konstataciju: "Ako su njih dvojica potpisala, imam poverenja".

Međutim, nedoumica je ostala, jer predsednik Blagojević tvrdi da je tekst pročitao, verovatno, kao i Vidoje Purić, ali ga nije potpisao.

– Postoji samo jedno pravno lice – Skupština dijaspore, a u Birou je pet potpisnika. Mi odgovaramo u ime udruženja. Sve što se potpisuje, treba da bude svojeručno. Moraju da postoje koordinacija i odgovornost, uostalom nismo političko udruženje, niti politička stranka – objasnio je Blagojević.

 

Na to je dodao da u Mraovićevo srpstvo niko ne sumnja, ali ni da predsednik Tadić i ministar Jeremić nisu manji Srbi od nas.

– Patriotska udruženja u dijaspori se jesu mobilisala, ali rezolucija još ne postoji.

Predsednik Odbora za kulturu i školstvo Petar Gojković je sažeo ovako:
– Mi ne treba da se bavimo politikom, ali polemikom možemo. Naše svako pismo treba da bude bez političkog opredeljenja.

Poverenik Ministarstva dijaspore Mića Aleksić je podvukao da dijasporci, po francuskom Zakonu iz 1901. godine nemaju pravo da se bave politikom, a ovo Mraovićevo saopštenje je ocenio političkim.

– Čak se postavilo pitanje da li neko radi na razbijanju naše Skupštine. Neka ovo bude poslednja opomena Mraoviću, a nama svima – pouka – zaključio jer Aleksić.

I ako je neko očekivao smene ili vanredne skupštine, prevario se. Sima Mraović je dobio ukor, a uz osećaj dobronamernosti rečeno je:
-Idemo dalje!

 

Pokloni udruženjima

 

PRVI POKLON: Mića Aleksić i Latica Živković (KUD Mladost)

Sastanak Biroa završen je malom svečanošću u kojoj je poverenik Aleksić uručio poklone Ministarstva dijaspore udruženjima koja su se prva registrovala: Skupštini dijaspore Francuske, KUD "Mladost" i Udruženju starih ratnika "Petar Prvi". A pokloni su simboli Srbije: velika izvezena srpska trobojka, mala zastava, grb Srbije, snimljena himna Srbije…

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here