pixabay.com

Vanesa Hadson, novi izvršni direktor Kvantasa, se u video-poruci, javno izvinila zbog niza skandala, koji su narušili reputaciju avio-kompanije, priznajući da je teško izaći na kraj i obećavajući da će izvršiti promene kako bi se obnovilo poverenje kupaca. Hadson je preuzela čelnu poziciju tokom septembra, nakon što je bivši izvršni direktor, Alan Džojs, podneo ostavku, posle 15 godina, kao jedan od najbolje plaćenih rukovodilaca u zemlji.

– Znam da smo vas izneverili na mnogo načina i zbog toga mi je žao. Nismo isporučili svoje usluge na način na koji smo trebali,  često nam je bilo teško da izađemo s tim na kraj. Razumemo zašto ste frustrirani i zašto su neki od vas izgubili poverenje u nas – rekla je u Hadson poruci, koja je objavljena u petak 22. septembra, .

Prema njenim rečima, timovima na prvoj liniji biće data veća fleksibilnost, kako bi bolje pomogli putnicima, kada stvari ne idu po planu.

Sem toga, rekla je da je ovo bio “ponizan period” za avio-kompaniju, i da su fokusirani na napredovanje.

– Budite strpljivi sa nama i mi ćemo apsolutno podići Kvantas ponovo, u nacionalnog prevoznika na koji su Australijanci ponosni  -obećala je Hadson.

Pored toga, pripisala je veće cene avionskih karata potražnji i kapacitetu, kao i cenama goriva, za koje je rekla da su porasle za 30 odsto u prethodna  tri meseca.

Kao što su “Vesti” pisale, Kvantas se sreo sa nizom skandala. Prošlog meseca je avio-kompanija uklonila datume isteka kredita za putovanja kovid, u vrednosti od 570 miliona dolara, posle reakcije australijskih i međunarodnih kupaca. Sem toga, i ACCC istražuje tvrdnje da je Kvantas prodavao karte za većotkazane letove.

Sudija saveznog suda Majkl Li, prošle nedelje, je naložio avio-kompaniji i Sindikatu transportnih radnika da prisustvuju jednomesečnom posredovanju, nakon što je Viši sud jednoglasno odbacio žalbu Kvantasa na odluku da je avio-kompanija nezakonito angažovala poslove svog zemaljskog osoblja.

– Nije tačno da smo uzimali naknade ni za kakvu uslugu. Naša primarna motivacija tokom tog perioda, kada smo otkazali letove, bila je da dovedemo klijente na sledeći dostupni let, inače bismo ponudili povraćaj novca. Sada kada su naše operacije normalne, to se ne dešava – rekla je u svojoj poruci Hadson.

Kao rezultat presude Višeg suda, oko 1.700 otpuštenih radnika moglo bi da dobije stotine miliona dolara odštete i naknadu penala od bivšeg poslodavca. Nova direktorka se izvinila pogođenim zaposlenima i rekla da je Kantas prihvatio odluku Višeg suda.

– Jedina stvar na koju sam sada usredsređena je da radim kroz posredovanje, pazeći da postignemo nagodbu što je brže i razumnije moguće -rekla je Hadson.

Profit 1,7 milijardi dolara

Godišnji izveštaj o dobiti kompanije, objavljen prošle nedelje, otkrio je da je bivši izvršni direktor Alan Džojs plaćen 21,4 miliona dolara u prošloj finansijskoj godini.

Međutim, više od polovine toga moglo bi da bude povučeno, jer avio-kompanija zadržala sve kratkoročne bonuse za više rukovodioce zbog istrage ACCC.

Inače, kompanija je zabeležila godišnji profit od 1,7 milijardi dolara u prošloj finansijskoj godini.

Predsednik odbio da odstupi

Predsednik Kvantasa, Ričard Godjer, priznao je prošlog četvrtka, da su napravljene velike greške, ali je odbio da odstupi.

– Akcionari veoma podržavaju posao koji sada obavljamo. Što se tiče kupaca, znamo da imamo posla. Znamo da smo izneverili ljude – rekao je Godjer.

Konkurencija dobrodošla

Kvantas je, takođe, uhvaćen u odluci ministarke saobraćaja Ketrin King, da blokira ponudu Katar ervejza za dodatne letove za Australiju, što je dovelo do optužbi da Kvantas ima previše moći u Kanberi.

-Cenimo konkurenciju, mislimo da nas ona čini boljim. Posle kovida, 52 avio-kompanije ponovo lete u Australiju, a mnoge od njih su iz zemalja koje, takođe, imaju sporazume za otvoreno nebo – rekla je Hadson.

Rešićemo probleme

U svom izvinjenju, Hadson je obećala da će rešiti probleme u avio-kompaniji.

– Razumemo da moramo da povratimo vaše poverenje, ne onim što govorimo, već onim što radimo i kako se ponašamo – istakla je nova izvršna direktorka Kvantasa i dodala da će promene uključiti više sedišta za česte putnike, veći broj ljudi u pozivnim centrima kako bi rešili probleme i reviziju politike korisnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here