Najbolja knjiga na srpskom – “Forward”!?

0

Naziv na engleskom, knjiga na srpskom: Slobodan Vladušić

U saopštenju žirija se navodi da je Vladušićev roman sinteza krimi romana, romana antiutopije, eruditskog romana i parodijskog dekodiranja.

 

"Opredelili smo se za Vladušićev roman, zato što u njemu vidimo plodonosnu etiku pripovedanja, snažnu pripovedačku kulturu i umetnički odgovorno posmatranje našeg aktuelnog sveta", piše u saopštenju.

 

Žiri su činili Jovan Zivlak (predsednik), Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden.

 

Romanopisac i esejista Slobodan Vladušić rođen je 1973. godine u Subotici.

 

Studirao je srpsku kniževnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Zaposlen je na Odseku za srpsku knjževnost tog fakulteta.

 

Bio je jedan od urednika časopisa "Reč" (1998-1999), a radio je i kao urednik lokalne televizijske kuće u rodnom gradu.

 

Među knjigama koje je objavio su: "Degustacija strasti" (1999), "Na promaji" (2007), i "Portret hermeneutičara u tranziciji" (2007).

 

Nagrada "Zlatni suncokret" se dodeljuje za najbolju knjigu na srpskom govornom području, u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike.

Svečano uručenje nagrade "Zlatni suncokret", koju čini novčani iznos od 5.000 evra u dinarskoj protivrednosti i štampanje nagrađene knjige, biće održano krajem februara 2010. godine u Beogradu.

 

Nagrada "Zlatni suncokret" prvi put je dodeljena 1996. godine, Ivanu V. Laliću za pesničku zbirku "Četiri kanona".

 

Neki od doobitnika nagrade proteklih godina su bili i Jovan Radulović – za roman "Prošao život", Radoslav Petković – za "Čovek koji je živeo u snovima", Milovan Danojlić – za "Baladu o siromaštvu", Goran Petrović – za roman "Sitničarnica ‘Kod srećne ruke’", Veselin Marković – za "Izranjanje".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here