Đ. Janković
Brojni pčelinji proizvodi: Nenad Palangetić je redovno na sajmu

Lozničani su nedavno imali najslađe šetalište u državi, a možda i šire. Na delu Cvijićeve ulice, ispred Vukovog doma kulture, održan je 11. put Regionalni sajam meda koji je okupio nešto više od 20 pčelara, a na jednom broju štandova bile su izložene rukotvorine raznih udruženja.

Tradicionalnu trodnevnu manifestaciju zajednički, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada, organizuju pčelarska društva iz Loznice i Lešnice, uz podršku Grada Loznice i Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine. Pčelari su se ponovo odazvali iako kažu da godina nije bila nešto dobra, ali je ostalo zaliha iz prethodne sezone pa to nije uticalo na sajamsku ponudu koja je ponovo bila bogata. Cene su bile iste kao pre godinu dana pa je za standardnu teglu meda trebalo dati od 1.000 do 1.500 dinara, u zavisnosti o kom se medu radi. Bilo je u ponudi lipovog, livadskog, šumskog, bagremovog i suncokretovog meda, ali i pčelinjih proizvoda, propolisa, polenovog praha, svega što daju pčele, a što je veoma lekovito za čoveka.

Bilo je kupaca: Pčelari zadovoljni prodajom

Na sajmu je ponovo bio Nenad Palangetić, uspešni loznički pčelar koji se uvek odaziva pozivu Turističke organizacije grada da učestvuje na događajima vezanim za med i pčelarstvo. Prema njegovim rečima, sajam je masovniji nego prethodni, a odluku da traje radnim danima, a ne vikendom kao pre, ocenio je kao odličnu jer je bilo više posetilaca.

– Mislim da smo zadovoljni i mi i građani koji su posećivali naše štandove. Ove godine je bagrem izuzetno podbacio, bilo ga je 30 odsto u odnosu na prošlu, a i kvalitet je nijansu lošiji. Sa drugim pašama smo zadovoljni. Šta ćemo sada izložiti nije bilo sporno jer je ostalo zaliha. Oni koji stalno koriste med kupuju osim njega i druge pčelinje proizvode, propolis i preparate na bazi meda, dok oni koji ga ne koriste svakodnevno uzmu samo med. Inače, uglavnom se kupovala tegla, dve, ali je bilo i na veće količine, tako da je sajam bio zadovoljavajući – kaže pčelar koji je redovni dobitnik priznanja gde god je bilo nagrađivanja kvaliteta meda.

Mnogima je ovo bila i odlična šansa da nauče nešto novo, bolje upoznaju pčelare i čuju po čemu se može razlikovati pravi od meda koji to nije.

Na štandovima bogata ponuda

Zimnica, vez i liciderska srca

Posetioci sajma su osim meda mogli da pazare i razne rukotvorine domaće radinosti, zimnicu, sokove, džemove, čajeve, ali i liciderska srca, ili pletene korpe, stolnjake i druge heklane ili vezene stvari. Vreme je išlo na ruku organizatorima pa su mnogi tri sunčana dana iskoristili da prošetaju do sajma i vide šta se tu sve nudi.

Podrška grada

Pčelarska društva iz Loznice i Lešnice imaju podršku grada, kazao je na svečanom otvaranju Jovan Miladinović, načelnik gradskog Odeljenja za privredu i istakao da je lokalna samouprava u budžetu odvojila 23 miliona dinara za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, gde pčelari imaju mogućnost da dobiju podršku prilikom nabavke pčelinjih društava, košnica, prikolica za prevoz košnica i opreme.

– Od do sada podnetih oko 240 zahteva trećina ih je baš podrška pčelarstvu – kazao je Miladinović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here