pixabay.com

Temelj dobrog zdravlja sačinjen je od hranljivih materija, vitamina i minerala koje unosimo zdravim doručkom.

Međutim, sa druge strane, pojedine namirnice ne ispunjavaju zadatak, pa čak mogu da dovedu do upale u telu.

Hronična upala posledica je brojnih oboljenja, kao što su: dijabetes, bolesti srca, moždni udar, ali i loše ishrane, stresa, manjka sna ili nedostatka fizičke aktivnosti.

Kada je u pitanju ishrana, izbacivanje namirnica koje mogu da doprinesu upali, naročito iz doručka, može da smanji rizik.

Ukoliko imate ovaj ili sličan zdravstveni problem, pokušajte o ograničavanju ovih nekoliko namirnica i najvažniji obrok u toku dana zamenite zdravom alternativom.

Ovsena kaša sa ukusom

Na listi podmuklih inflamatorih namirnica nalazi se i ovsena kaša. Iako može biti običan, lak i zdrav doručak pun zdravih vlakana, vitamina i ugljenih hidrata, ovsena kaša sa ukusom i dodatnim šećerom mogla bi da doprinese vašoj upali i stvori kontraefekat.

Istraživanja su pokazala da ishrana sa visokim sadržajem šećera može da poveća upalne markere u telu, što govori o pogoršanju same upale.

Zbog toga, ovsene pahuljice bez dodatnih aroma su pravi izbor, što uz dodatak voća i javorovog sirupa može da čini jedan kompletan obrok.

Palačinke i vafli

Palačinke i vafli najčešće su smeša belog brašna i dodatnog šećera, a veoma malo proteina ili vlakana da uravnoteže šećer. Pored toga, čar palačinaka krije se u zaslađenim i masnim namazima od čokolade, što ovu kombinaciju čini receptom za katastrofu.

Palačinke za doručak, s vremena na vreme, sasvim su u redu, međutim često konzumiranje nije dobro po upalu.

Mafini

Mafini ili krofne čine se kao pravi izbor kada u žurbi želite da podignete šećer doručkom, međutim, ova peciva često sadrže velike količine sastojaka za koje se zna da izazivaju upalu, naročito ukoliko ih unosite u organizam u velikim količinama nakon dužeg vremenskog perioda.

Mafini su najčešče puni šećera, zasićenih masti i drugih proinflatornih sastojaka. Iako, u zavisnosti od pripreme, mafini mogu da deluju kao zdrava alternativa, loš su izbor za ljude sa upalnim problemima.

Prerađeno crveno meso

Najbolji prijatelji kajgane, kobasice i slanina, ipak nisu toliko dobri za organizam, pogotovo kada je posredi upala. Ove dve namirnice bogate su jedinjenjima koja se nazivaju proizvodima napredne glikacije.

Ova jedinjenja povezana su sa višim stepenima upale, kao i sa nekim hroničnim bolestima. Ne morate u potpunosti da izbegavate meso kada je u pitanju doručak, ali je poželjno da ograničite unos ovih namirnica.

Beli hleb

Parče tosta sa malo toplog putera čini se kao savršen doručak. Nažalost, beli hleb pravi se od belog brašna, koji se brzo vari, pa se i osećaj gladi brzo vraća. Belo rafinisano brašno povezano je sa povećanim nivoom upale, piše centarzdravlja.hr.

Postoje dobre alternative za proizvode od belog brašna. Zapravo, integralne žitarice povezane su sa smanjenjem upale, manjim rizikom od hroničnih bolesti, kao i mnogim drugim zdravstvenim prednostima, prenosi City Magazine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here