Pexels

Ako pokušavate da se hranite zdravije, važno je znati da bi određene namirnice trebalo izbegavati za večeru.

Konzumiranje određene hrane može da prouzrokujegorušicu, onemogući vam dobar san ili spreči vaše ciljeve mršavljenja, piše Insider.

Skrob

Krompir, testenina i pirinač su primeri hrane koja sadrži skrob, često se jede za večeru. Međutim, nutricionisti tvrde da se ta hrana jednostavno metaboliše do šećera i stvara povišeni šećer u krvi i insulin. To nije dobro jer se neće sagoreti za energiju, već će se deponovati kao mast.

Začinjena hrana

Iznenađujuće, začinjena hrana nije dobra za večeru. Nutricionista Karen Z. Berg navodi da takva hrana može da prouzrokuje gorušicu, pogotovo ako idete na spavanje nakon što je konzumirate.

Prosti ugljeni hidrati

Iako ugljenihidrati mogu da budu dobri za vas, obično ih nije dobro jesti uveče. Stručnjak za ishranu Kieron Foster objasnio je da je to hrana sa visokim glikemijskim indeksom, što u osnovni znači da se brzo apsorbuje u krvotok.

Dakle, ako ne vežbate i ne trošite te šećere kao izvor goriva, pretvoriće se u masnoću i deponovati u telu, čime će se povećati i telesna težina. To uključuje namirnice poput krompira, testenine, pice, kolača, gaziranih pića, voćnih sokova, hleba i raznih preliva.

Masna hrana

Koliko god masna hrana bila zadovoljavajuća, naročito posle dugog dana, trebalo bi se odupreti iskušenju da je pojedete za večeru.

Berg je objasnila da ovu hranu treba ograničiti kao deo zdrave ishrane, ali više noću jer je teško varljiva i ostavlja trag na gastrointestinalnom traktu.

Alkohol

Nutricionista Berg kaže da konzumiranje alkohola može da učini da ogladnite i žudite za ugljenim hidratima. Zauzvrat, to može dovesti do prejedanja, što će vam samo pogoršati noć.

Takođe, iako alkohol može da vam pomogne da zaspite, istraživanja pokazuju da značajno smanjuje ukupan kvalitet sna.

Čokolada

Iako skoro svi vole da pojedu čokoladu za desert, Berg tvrdi da ima kofein i da vas može sprečiti da zaspite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here