commons.wikimedia/Melchoir

Hrana sa visokim procentom proteina postaje sve popularnija, ali prema nutricionisti Gremu Tomlinsonu nije sve što se reklamira kao “visokoproteinsko” bogat izvor ovog makronutrijenta.

Protein je jedan od tri makronutrijenta, uz ugljene hidrate i masti, koji sačinjava svu našu hranu. Neophodan je za celokupno zdravlje, a naročito je važan za aktivne ljude ili one kojima je cilj gubitak masnoće ili izgradnja mišića.

On pomaže mišićima u oporavku i rastu, i zasitan je. Odraslima se savetuje da konzumiraju 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine dnevno.

Proteinima raste popularnost od ranih 2000-ih, nakon što su studije pokazale da bi mogli da pomognu pri mršavljenju, piše “Conversation”, prenosi Index.hr. To je prekretnica koja je dovela do porasta visokoproteinskih dijeta.

Povećano zanimanje za proteine navelo je neke prehrambene kompanije da na svoje proizvode dodaju oznaku “visokog sadržaja proteina”. Ali to ne znači da je hrana uvek takva, upozorava Tomlinson.

– Nema loše hrane, ali ona jednostavno nije uvek bogata proteinima u odnosu na to koliko energije sadrži – pojasnio je.

Za unos proteina usredsredite se na namirnice poput grčkog jogurta, nemasnog mesa i jaja jer ove četiri koje Tomlinson navodi nisu tako bogate proteinima kao što mislite.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže vlakna koja su važna za mikrobiom. Takođe, imaju zdrave masti, ali i proteine.

– Iako orašasti plodovi sadrže pristojnu količinu proteina, oni su takođe bogati kalorijama. Na primer, 100 grama kikirikija sadrži 30 grama proteina, ali i 620 kalorija – ističe Tomlinson.

To možda nije problem za sve, ali mogao bi da bude za one koji pokušavaju da se drže kalorijskog deficita jer pokušavaju da smanje telesnu težinu.

Proteinski međuobroci

Danas u trgovinama postoji mnogo takozvanih proteinskih pločica ili grickalica, ali Tomlinson kaže da je stvarnost takva da za 132 kalorije dobijate oko četiri grama proteina.

– Bilo bi vam bolje da pojedete dva nemasna sira i dobijete četiri puta više proteina za iste kalorije – predlaže ovaj nutricionista.

Neke proteinske pločice sa orašastim plodovima sadrže oko 250 kalorija i nude samo 10 grama proteina. Poređenja radi, 100 grama pilećih prsa sadrži oko 110 kalorija i oko 25 grama proteina.

Proteinska peciva i hleb

Pekarski proizvodi označeni kao “visokoproteinski” često sadrže jedva nešto više proteina od običnih verzija, navodi Tomlinson.

– Osam grama proteina na 160 kalorija čini se kao dobar izbor. Ali obično pecivo sadrži 230 kalorija i devet grama proteina. Isplati li se? Ne baš – kaže on.

Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija pruža zdrave masti, energiju i nešto proteina, ali baš kao i celi orašasti plodovi, nije ni blizu tako bogat proteinima kao što se mnogi nadaju.

– Bio je hvaljen kao najbolja zdrava hrana 2000-ih, ali njegov sadržaj proteina identičan je onom koji ima kikiriki. Bogat je kalorijama, a definitivno nije bogat proteinima – poručuje Tomlinson.

Jedn kašičica maslaca od kikirikija sadrži oko četiri grama proteina i 95 kalorija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here