Unsplash

Nekoliko studija je pokazalo da jelo u kasnim noćnim satima može da bude loše za zdravlje, ali i da dovodi do viška kilograma.

Dva tipa namirnica posebno se ističu po negativnom uticaju na naš izgled i zdravlje. Nutricionista Aleksej Kovalkov objasnio je da čaša mleka ili čaša jogurta debljaju, te da nije poželjno da ih pijemo pre spavanja.

– Bolje je izbaciti sve ugljene hidrate pred spavanje. Takođe, ne treba uzimati ni namirnice mlečnog porekla niti one koje sadrže mlečne kiseline. Ako pijete čašu mleka noću, zapravo unosite u organizam jednu i po kašičicu laktoze, odnosno mlečnog šećera koji je povezan sa lučenjem insulina. Pahuljice, spori ugljeni hidrati i voće takođe ne treba da se jedu pre spavanja – preporučuje nutricionista za magazin Novosti.

Umesto toga bilo bi poželjno da jedete povrće. Kovalkov, takođe, napominje da ne bi trebalo termički da obrađujete povrće, jer se preradom gube nutritivne vrednosti.

Prema rezultatima istraživača sa Medicinskog fakulteta Perelman na Univerzitetu u Pensilvaniji, poznato je da jedenje kasno u toku dana povećava težinu, nivo insulina i holesterola i negativno utiče na metabolizam, kao i na hormonske markere i izaziva druge zdravstvene probleme.

Zato stručnjaci savetuju da izbegavate unošenje hrane nakon 20 sati kao i da izbegavate mlečne proizvode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here