Narod koji je rušio carstva

0

Oživljena istorija: Prikaz austrougarskog i srpskog vojnika
 

Istorijski osvrt na bitku na Drini, u okviru koje se odigrala i bitka na Gučevu, dao je mr Dragan Krsmanović koji je rekao da je Prvi svetski rat možda najznačajniji događaj u svetskoj istoriji do tada. To je rat koji je do tog trenutka doneo nezamislive promene, rat u kome su nestala četiri ogromna carstva, nemačko, austrougarsko, rusko i otomansko.

 

Sramna revizija: Mr Dragan Krsmanović
 

– U poslednje vreme pričalo se odgovornosti za Prvi svetski rat, u svetu se pojavljuje revizionistička struja koja pokušava da pod uticajem savremenih trendova u Evropi, Evropske unije, taj rat prikaže kao unutrašnji sukob gde je neko vesele evropske narode zavadio. Srbiju i Rusiju su izabrali kao faktor da se ta "složna" Evropa međusobno zavadi. Naučnici su davno odgovorili na to pitanje, a odgovor je dat i u Versajskom mirovnom ugovoru gde je Nemačka označena kao osnovni podstrekač i izazivač rata – istakao je Krsmanović.

 

Izložba o Gavriću

U galeriji, smeštenoj u zgradi stare pošte u centru Koviljače, proširenoj sa 68 na 110 kvadratnih metara i obogaćenoj novim eksponatima, otvorena je i gostujuća izložba o Momčilu Gavriću koju je pripremio Muzej Jadra iz Loznice.

On je dodao da je naučna istina da je rat pripreman decenijama pre i da je Nemačka pokrenula trku u naoružanju i htela da u tom trenutku svoju izrazitu moć nad snagama Antante verifikuje na vojnom poju.

– Htela je da rat počne što pre i odluka je doneta 23. novembra 1912. godine. Gučevska bitka deo je bitke na Drini u okviru koje su i Mačkov kamen i kota 708. najkrvavija mesta rata. Srbi su se povukli na kraju gučevske bitke, ali vojna analiza pokazuje da su srpske snage učinile što su mogle i dale dovoljno vremena da se pripremi pobedonosna Kolubarska bitka – objasnio je Krsmanović.

Uspeli smo da istrpimo sve agresore koji su dolazili, činili zločine, ubijali, žarili, palili i odavde odlazili pokunjeni. Tako je bilo u srednjem veku, u 19. i tokom celog 20. veka, rekao je Krsmanović u nadahnutom izlaganju. On je dodao da treba da se suočimo sa možda ključnim pitanjem – čiji smo mi? Čija smo mi duhovna deca, čije vrednosti danas baštinimo?
 

Dnevnik generala Rašića

Knjigu "55 dana na Gučevu" predstavio je mladi dr Aleksandar Pavlović i objasnio da je to ratni dnevnik generala Mihaila Rašića, opsežan elaborat u kome se nalaze, iz dana u dan, detaljne informacije o događanjima u bici.

– Rašić je bio komandant Dunavske divizije drugog poziva, bio je sve vreme u bici i ostavio je ratni dnevnik. To je ratni dnevnik generala, danas se nalazi u vojnom arhivu, i njega su kao pouzdan dokument o tim događanjima koristili svi istoričari koji su pisali o Gučevskoj bici. To je ostalo neobjavljeno 99 godina, a sada izlazi u kraju gde se bitka i odvijala. Sa ovim galerija počinje i svoju izdavačku delatnost i nadamo se da ćemo uspeti da objavimo po jednu knjigu godišnje – rekao je Pavlović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here