Lična arhiva
Zajedničko delo: Inserti iz filma koji je napravljen

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra, aktiv nastavnica iz Bavarske na čelu sa koordinatorkom Tatjanom Hot, vredno je radio sa svojim đacima kako bi obeležili ovaj značajan praznik.

Helena Kobac i Lazar Stričić

U ovoj lepoj aktivnosti učestvovali su svi učenici i sve nastavnice koje predaju u dopunskim školama na srpskom jeziku u organizaciji Ministarstva prosvete Srbije. Na časovima je prvo deci predočeno da su 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompjenju, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i Austrougarskom i time okončale Prvi svetski rat. Bilo je reči i o slavnim bitkama koje je srpska vojska izvojevala u Velikom ratu, kao i o tome da se Dan primirja obeležava kao državni praznik u Srbiji. Učenici su potom radili crteže na temu Prvog svetskog rata, a nastavnice su odabrale najreprezentativnije od svih radova koji su nastali na časovima i poslale nastavnici Aleksandri Cvetković koja ih je uz pomoć učenika Mikana Kočića montirala u film. Nastavnica Cvetković je izabrala crteže iz Ingolštata, Ivana Đurić iz Pasaua, Gordana Budiša iz Nirnberga, Maja Trifunović iz Dahaua, Branka Stanojević iz Rozenhajma, Dajana Luković iz Regenzburga, Dragana Uzelac iz Augzburga i Tatjana Hot iz Minhena.

I recitacije su deo filma

U moru dečjih radova među crtežima našla se i Natalijina ramonda, cvet feniks koji raste na Balkanu i simbol je iskušenja kroz koja je srpski narod prošao u Prvom svetskom ratu. Taj ljubičasti cvet sa neverovatnom sposobnošću da svoje uvele latice ponovo regeneriše, predstavlja simbol vaskrsa Srbije posle Velikog rata, a lenta albanske spomenice nemerljivu žrtvu za njenu slobodu.

Pored crteža deca, njihovi roditelji i nastavnice su snimili monologe i recitacije učenika, neki su svirali i pevali, a sve to je takođe umontirano u film.

Radovi učenika podeljeni u humanitarnoj akciji

Bedževi na dar

– Đaci dopunske škole na srpskom jeziku su povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu pravili i bedževe sa motivom Natalijine ramonde. Bedževi su podeljeni u humanitarnoj akciji Srpskog kluba Dunav, a novac prikupljen u ovoj akciji biće uplaćen na račun humanitarne organizacije Osmeh na dar i obradovaće ugrožene mališane sa Kosova i Metohije – navodi nastavnica Dajana Luković.

Inače, nastavnice su dobile po bedž u obliku Natalijine ramonde od Božidara Vučurovića, generalnog konzula Srbije u Minhenu i sa ponosom ga nosile na reveru.

Prigodni časovi u u Rusiji

Nastavnica Tatjana Beranović koja dopunsku nastavu održava u Ruskoj Federaciji kaže da su značajan datum i tamo obeležili.

– Vannastavnu aktivnost smo planirali unapred: obezbeđen je materijal, roditelji su doneli svako po nešto, veliki hamer, isečke iz novina, sa interneta odštampane delove teksta o Prvom svetskom ratu sa akcentom na datum kad je potpisano primirje. Učenici u mlađoj grupi su slušali istoriju o cvetu Natalijima ramonda, saznali su šta predstavlja i kako izgleda, pa su ga crtali bojili i seckali. Učenici srednje i starije grupe su imali za zadatak da osmisle plakat posvećen Danu primirja koristeći razne tehnike pravljenja kolaža i postera. Milan Martinović, učenik osmog razreda, je sa sestrom Janom napravio video prezentaciju na temu Dan primirja – navodi nastavnica Beranović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here