Pixabay.com

Oni koji barem dva puta nedeljno spavaju po podne pomažu sebi u sprečavanju srčanog udara, rezultati su novog istraživanja objavljenog u “British Medical Journalu”.

Naučnici su pet godina prikupljali podatke od čak 3.462 čoveka, između 35 i 75 godina starosti, koji su živeli u Švajcarskoj. U tom periodu, došlo je do 155 slučajeva srčanog ili moždanog udara.

Istraživači su uvideli vezu između popodnevnog spavanja i zdravstvenih problema koji su se javili, na osnovu čega su zaključili da popodnevno spavanje, samo jednom ili dva puta sedmično, smanjuje rizik od srčanog udara za čak 48 odsto.

“Ova veza se ispostavila kao tačna nakon što smo uračunali uticaj potencijalnih faktora poput godina, spavanja tokom noći i kardiovaskularnih rizika, kao što su visok krvni pritisak i holesterol”, rekla je glavna autorka istraživanja, doktorka Nadin Hausler sa Univerziteta u Lozani.

Ipak, sa rezultatima ovog istraživanja se nije saglasio profesor metaboličke medicine na Univerzitetu u Glazgovu Navid Satar, koji je dodao da možda postoji drugo objašnjenje za razliku u stopi rizika.

“Čini se da oni koji spavaju jednom do dva puta nedeljno vode zdraviji i organizovaniji život, koji im dopušta da spavaju po podne”, rekao je Satar.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime