Navip: Radnicima otkaz umesto hleba

0

Oko 33 radnika preduzeća “Navip”, kojima su juče uručeni otkazi, noć je provelo u krugu fabrike. Direktor Slobodan Lukić angažovao je obezbeđenje koje, i pored jučerašnje intervencije policije, i dalje ne dozvoljava da se u krug fabrike unosi hrana.

Privatizacija “Navipa” završena je prodajom na berzi. Vlasnici najvećeg dela akcija su “Hipo kastodi” sa 24 posto i “Mineko limitid” sa oko 17 posto.

 

 

Od početka 2009. godine “Navip” je u blokadi oko 4,5 miliona evra. Od tada su i radnici u štrajku jer nemju zdravstveno osiguranje, doprinosi im nisu upaćeni već četiri godine, kaže Milan Babović iz sindikata “Navipa”.

U petak je, kako je potvrdilo Ministrastvo rada, u fabriku ušla Inspekcija rada. Poslovodstvo je dobilo nalog da dostavi dodatne podatke, i za to im je dat rok do sutra.

 

U krug fabrike “Navip” danas nije moguće uneti ni hleb. To je, kako tvrde radnici “Navipa” koji su noć proveli u fabrici, naredba generalnog direktora Slobodana Likića.

 

Radnica “Navipa”, Smiljka Ilić, kaže da obezbeđenje ne dozvoljava dostavljanje hrane radnicima, ali poručuje da će istrajati u štrajku i da će radnici ostati u prostorijama preduzeća, kako kaže, dok ne umru.

 

“Za sve ima para, a za plate nemaju. Oni se predstavljaju kao gazde, a kad treba da daju platu onda nisu gazde, ne mogu zbog deoničarske strukture”, kaže Babović.

Radnik “Navipa” Petar Antić kaže da mu je zbog nedostatka zdravstvenog osiguranja lečenje onemogućeno.

 

“Ja sam srčani bolesnik! Nije mi overio knjižicu, ne mogu da idem kod lekara na redovnu kontrolu”, požalio se Antić.

 

Samo dan posle opomene i zabrane ulaska u fabriku, 33 troje radnika “Navipa” u štrajku dobilo je otkaze, kaže jedan od otpuštenih radnika, Borivoje Živanić.

 

“Ovo je upozorenje pred otkaz i rešenje o otkazu zato što štrajkujemo legalno i tražimo naše plate, zato što tražimo overene knjižice, da idemo na lečenje”, kaže on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here