Kosovo online

Potpredsednik kosovske vlade Besnik Tahiri izjavio je da ne žele brzi dogovor sa Srbijom i da se ne može ući u proces čiji je kraj nepoznat.

Tahiri je, u emisiji “Interaktiv” na KTV, rekao da ne mogu godinama da se bave sporazumima koji nisu sprovedeni.

– Pratio sam Haradinaja i on je imao precizne i direktne stavove i mi smo u liniji. Njegov stav pomaže Kosovu i Hotijevom konceptu za dijalog. Ono što se vidi na početku dijaloga je da ne tražimo brz dogovor, već predstavljamo javno stajalište, da ne možemo nastaviti još deset godina da se bavimo ekonomijom i politikom i temama za koje na terenu nema direktnog efekta, jer je bilo – mnogi sporazumi nisu realizovani na terenu – rekao je Tahiri.

Tahiri je istakao da bi SAD trebalo da budu uključene u dijalog sa Srbijom i da su podržali premijera Avdulaha Hotija u svakom procesu.

Tahiri je naveo da Alijansa za budućnost Kosova ima nekoliko pozicija koje pomažu premijeru Hotiju, a jedna od njih je uključivanje SAD u taj proces.

– Dali smo punu podršku premijeru Hotiju u ovom procesu. U početku kada se razgovaralo o platformi i konsultovali su se sa nama. Izneli smo neke stavove koji pomažu Hotiju… Ali mi kao ABK imamo puno iskustva sa diskusijama u Briselu, posebno onih koje je vodila Federika Mogerini – rekao je on.

Kada smo uveli taksu na srpsku robu rekli su da će Haradinaj ukinuti taksu za dve nedelje, Kurti je ukinuo taksu bez ikakvih uslova, naveo je Tahiri.

Istakao je da, što se tiče odnosa vlade i koalicije, radi se o dugoročnim odnosima.

– Alijansa za budućnost Kosova i Demokratski savez Kosova su model dveju desničarskih stranaka u Nemačkoj i među nama nema nikakve dileme ili problema, ali ono što se može reći jeste da je to demokratija i da ne možemo ići za jednim čovekom, a u demokratiji svi daju svoj stav. Reč ima težinu samo kada je javna i transparentna – rekao je Tahiri.

2 COMMENTS

  1. Okrenite se euroaziakoj uniji ima da lete za pregovore. Mi imamo toliko glupih politicara pa budala ih okrene tek tako.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here