EPA/Alessandro della Valle
Vasilij Nebenjza

Šanse za mir u Ukrajini propuštene su u proleće 2022. godine, sada će uslovi za Kijev biti drugačiji, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

– Sada, nakon što je šansa za mir, zahvaljujući Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji izgubljena u martu prošle godine, njeni uslovi za Ukrajinu će, naravno, biti drugačiji – rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, nikakvo zapadno oružje neće promeniti odnos snaga tokom sukoba u Ukrajini, a poraz Kijeva je samo pitanje vremena.

– Odnos snaga neće promeniti nikakve isporuke oružja, a većina nezavisnih vojnih stručnjaka već otvoreno priznaje da je poraz kijevskog režima samo pitanje vremena. I pitanje broja žrtava Oružanih snaga Ukrajine, koje će za to vreme biti potpuno uzaludne – ocenio je on.

– Ukrajini nije ostalo svog naoružanja, ali još uvek ima Ukrajinaca koje, kao stado, teraju na klanje u okviru takozvane kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, koju Ukrajinci nazivaju nikako drugačije do “zaporoška klanica”. Kijevskom režimu još nije ponestalo mobilizacione rezerve, iako sve ide ka tome. Ali i to je krajnje tužno, više nema dovoljno mesta na ukrajinskim grobljima – rekao je Nebenzja.

On je primetio da zapadne zemlje svojim dejstvima u Ukrajini namerno izazivaju direktan sukob nuklearnih sila.

Nebenzja je dodao da je Rusija je u Savetu bezbednosti UN distribuirala pismo da ne planira da diže u vazduh Zaporošku nuklearnu elektranu, a Moskva poziva generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da primora Kijev da se uzdrži od provokacija.

– Danas smo kao dokument Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN distribuirali pismo kojim se još jednom potvrđuje, u svetlu kontinuiranih insinuacija predstavnika kijevskog režima, da nemamo nameru da dižemo u vazduh ovu stanicu pod našom kontrolom i kojim pozivamo generalnog sekretara UN i međunarodnu zajednicu da utiču na Kijev i primoraju ga da se uzdrži od provokacija u vezi sa Zaporoškom nuklearnom elektranom – rekao je Nebenzja.

2 COMMENTS

  1. Ne laje ker radi sela, nego radi sebe. Neuspesna vam je bila takozvana specijalna akcija, koju ti je i tvoj gazda u jednom momentu nazvao pravim imenom- RAT. Sta ste vi mislili? Napasti Kijev, nabrzinu ga osvojiti, i satrati Ukrajinsku suverenost, neovisnost koju ste sami i priznali? Da ste se zaustavili kod Donjecka i Luganska, ostao bi vam Krim i ove oblasti. Eh sad ces da ratujes. Sad ces da se brukas sa Vagnerima i privatnim vojskama, kao i ruskim zrtvama, ruskom omladinom koja bezi po svetu,….o tome ne pricas, a? Kao ni o brani koju ste digli u zrak..o elektranama i civilnim objektima koje bombardujete, restoranima, bolnicama, obdanistima, ….. pa ajde pile od sokola – resi taj rat ako si sila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here