Neću da stojim pored table s natpisom ‘srpski fašistički okupator’

0

Srbija i Republika Srpska zajedno će, 28. juna, obeležiti Vidovdan
 

Prvi čovek srpske Vlade rekao je da neće prisustvovati obeležavanju Sarajevskog atentata, na ceremoniji koju organizuju vlasti u tom gradu, jer je predviđeno da stoji pored ploče na kojoj piše "srpski fašistički okupator".

 

– Razmišljao sam da, sem u Beogradu i Višegradu, tog 28. juna, budem i u Sarajevu, ali dva su razloga zbog kojih neću moći. Jedan je što je, prema scenariju, trebalo da stojim pored table na kojoj se govori o srpskom fašističkom okupatoru. To ne mogu i ne želim – rekao je Vučić, dodajući da postoje i drugi razlozi za izostanak, a tiču se "ostalih sitnica u scenariju".

 

– Mi se ponosimo svojom istorijom, ali mislim da je vreme da Srbija, Nemačka i Austrija budu na istoj strani – poručio je srpski premijer, dodavši da to može da kaže i pred Dodikom i pred svakim drugim. Vučić je najavio i da će zvanično obeležavanje stogodišnjice velikog rata u Srbiji početi 28. jula, na dan kada je Austrougarska objavila rat Srbiji, i dodao da će tim povodom građani moći da vide različite umetničke sadržaje, operu, pozorišne predstave…

 

"Srbija ušla u Prvi svetski rat da bi opstala"

Na sastanku sa predsednikom RS razgovaralo se i o poplavama, a premijer Vučić je najavio da će srpska Vlada u te svrhe izdvojiti devet miliona evra, kao i da će Srbija pomoći RS.

 

Predsednik RS je rekao da će Srbija sa milion evra pomoći obnovu javnih objekata u Šamcu i Doboju i izrazio zahvalnost srpskoj vladi.

 

Emir Kusturica, koji je takođe prisustvovao sastanku, najavio je da će tokom proslave Vidovdana zvanično biti otvoren Andrićgrad.

 

– U vreme kada je izvršen Sarajevski atentat, Srbija je imala svoj ustav i izbore, a BiH je bila poslednja kolonija u Evropi. Ovaj akt tiranoubistva je upravo jedan od motiva što je Andrićgrad počeo da se gradi baš na Vidovdan – rekao je Kusturica, dodajući da je ostvareno obećano i da je za tri godine završen grad površine od 42.000 kvadratnih metara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here