pixabay.com

Lekari nas često podsećaju da su vitamini i mikroelementi neophodni našem telu, ali uglavnom ne objašnjavaju za šta konkretno. U međuvremenu, nedostatak mnogih važnih materija može dovesti, uz ozbiljne zdravstvene probleme, na primer, do ubrzanog starenja kože.

Vitamin C

Svi znaju da vitamin C pomaže u borbi protiv prehlade, ali on može da poboljša i izgled vaše kože, piše “Mari Kler”, a prenosi City Magazine. Kozmetolog Džošua Zajhner, doktor medicine, tvrdi da vitamin C podstiče proizvodnju kolagena, što zauzvrat pomaže u smanjenju bora.

– Vitamin C je snažan antioksidans koji neutralizuje oštećenja slobodnih radikala, sprečava nastanak abnormalne pigmentacije i važan je činilac u proizvodnji zdravog kolagena – izjavio je on.

Vitamin E

Poput vitamina C, vitamin E pomaže u prirodnoj proizvodnji kolagena. Vitamin E takođe održava zaštitnu barijeru koja dugo zadržava vlagu u ćelijama kože.

Cink

Ovaj esencijalni mineral u tragovima poznat je po jačanju funkcije imunosistema i podsticanju zaceljivanja rana. Međutim, stručnjaci kažu da cink takođe može zaštititi kožu od UV oštećenja. Studija objavljena u “Journal of Nutrition” pokazala je da nedostatak cinka ubrzava proces starenja.

Selen

Selen ima antioksidativna svojstva koja poboljšavaju kvalitet kože i bore se protiv slobodnih radikala.

Koenzim Q10

Ovaj antioksidativno jedinjenje telo proizvodi za pretvaranje hrane u energiju. Prema nekim studijama, pomaže i u smanjenju bora i poboljšanju teksture kože. Koenzim Q10 se nalazi u nekim namirnicama, kozmetici i posebnim dodacima ishrani.

Epigalokatehin galat (EGCG)

Reč je o jedinstvenoj biljnoj komponenti koja se nalazi u zelenom čaju, a ima niz prednosti za kožu poput UV zaštite, bora i pigmentacije. Ne morate svaki dan da pijete zeleni čaj, EGCG je dostupan i kao koncentrisani dodatak ishrani.

Kolagen

Kolagen sadrži dve aminokiseline, prolin i glicin, koje su neophodne za formiranje i oporavak zglobova, kostiju, mišića i tetiva. One su takođe zaslužne za elastičnost kože. S godinama se proizvodnja prirodnog kolagena usporava, stoga, kako bi koža duže ostala gipka, kozmetolozi preporučuju uzimanje ovog proteina putem hrane ili kao njen dodatak.

1 COMMENT

  1. Moja zena je presla pedesetu bore resava botoxom na klinici koliko je to zdravo ne znam ali ja sam vise za prirodne preparate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here