Nemac prima veću penziju od žene

0

Razlike i među polovima i među regionima
 

Prošle godine je penzijsko pravo prvi put ostvarilo 600.000 ljudi, od čega je nešto više od polovine (310.000) muškaraca. To, međutim, nije jedina stavka gde oni prednjače u odnosu na žene. Muškarci koji su 2013. godine otišli u penziju, u proseku primaju 967 evra državne penzije, dok žene dobijaju svega 568 evra, prenosi magazin "Fokus". U najboljoj poziciji su žene iz istočnog Berlina koje kasiraju 841 evro, što je za 200 evra više nego nove penzionerke u zapadnom delu prestonice (638 evra).

Pored istočnog dela Berlina, najviše penzije imaju žene u Brandenburgu (812 evra), Meklenburg-Forpomeraniji (795), Tiringiji (773) i Saksoniji (768), a najmanje dobijaju penzionerke u Sarlandu. Sa prosečnom rentom od 442 evra one imaju čak 400 evra manje nego žene u istočnom Berlinu!

Činjenica da penzionerke u istočnim pokrajinama znatno nadmašuju one u zapadnom delu zemlje leži u različitim životnim stilovima koji su ostali još iz vremena podeljene Nemačke. Dok su žene u DDR-u najčešće radile i kao majke, zapadne Nemice su mahom ostajale kod kuće i nisu imale sopstvena primanja, niti su uplaćivale u penzijske fondove. Pored Sarlanda, najniže penzije imaju žene u Rajnland-Pfalcu (486) i Donjoj Saksoniji (499 evra).

Kod muškaraca je situacija obrnuta. Njihove državne penzije su znatno više na zapadu nego na istoku zemlje. Na samom vrhu su penzioneri u Baden-Virtembergu, koji dobijaju u proseku 1.016 evra mesečno, a slede ih Severna Rajna – Vestfalija (1.007) i Sarland (999), Rajnland-Pfalc (993) i Hesen sa 987 evra.

Najmanje muške penzije su u Meklenburg-Forpomeraniji sa prosečna 904 evra, što je 112 evra manje nego u Baden-Virtembergu. Slede Saksonija-Anhalt sa 905 i Saksonija sa 912 evra.

Interesantno je i poređenje u samom Berlinu. Penzioneri u istočnom delu imaju 936 evra, što je znatno više nego u zapadnom delu grada, gde prosek iznosi 818 evra. Time su odmah iza Bavaraca (949 evra), koji su privredno mnogo jači nego Berlin, ali to je samo još jedan od paradoksa u kompleksnoj penzijskoj politici Nemačke.

 

Variranja po regionima

Penzije variraju i unutar pokrajina. Tako penzioneri u bavarskom regionu Unterfrankonija dobijaju 1.038 evra, a u Donjoj Bavarskoj u proseku samo 922 evra. Skoro 100 evra je razlika između regiona Rajnhesen-Pfalc (1.018) i Trira (919 evra) u pokrajini Rajnland-Pfalc.

Ovakve razlike između regiona i pokrajina objašnjavaju se situacijom vezanom za zapošljavanje. Tamo gde su zaposleni u proseku više zarađivali i duže uplaćivali penzijsko osiguranje, dobijaju više rente nego regioni sa većom nezaposlenošću i manjim zaradama.

Male prosečne penzije nisu, međutim, bezuslovno znak siromaštva. U statistici nisu uzeta u obzir privatna penzijska osiguranja ili prihodi od nekretnina. Osim toga, značajno se razlikuju i životni troškovi od regiona do regiona, navodi "Fokus".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here