Nemačke muke: Jedni bi rat, a drugi mir sa Putinom

0

Merkelova i Putin: Rusija pritiska zemlje susede EU
 

Moskva vrši pritisak na brojne zemlje u susedstvu Evropske unije (EU), izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu za današnjee izdanje lista Velt.

 

Moldavija, Gruzija i Ukrajina su tri zemlje u našem istočnom okruženju koje su, kao suverene države, potpisale sporazum o pridruživanju sa EU. Rusija stvara teškoće tim zemljama", rekla je nemačka kancelarka.

 

"Novi rat u Evropi? Ne u naše ime!"

Grupa od 60 istaknutih Nemaca potpisala je peticiju u kojoj je zatražila od Nemačke i Zapada da započnu dijalog sa Rusijom, jer smatraju da je to osnova obezbeđivanja mira u Evropi, a ne dalja izolacija Moskve, koja je "opasna za svet". Peticiju "Novi rat u Evropi? Ne u naše ime!" potpisali su viđeniji nemački državljani. Među potpisnicima je i nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder i reditelj Vim Venders. "Činjenica da Rusija i Zapad imaju različite poglede na svet u ovom trenutku ne znači da napredak koji smo postigli poslednjih 25 godina sa Rusijom treba da bude uništen", istakao je bivši savetnik kancelara Horst Telčik. Grupa je poručila da želi da vidi pomake sa politike konfrontiranja prema Moskvi na politiku diplomatije.

"Takođe vidimo da Rusija pokušava da zadrži pod svojom ekonomskom i političkom zavisnošću neke zemlje Zapadnog Balkana", dodala je ona, ne precizirajući tačno o kojim državama je reč.

 

Odgovarajući na kritike svojih prethodnika Helmuta Kola i Gerharda Šredera koji zagovaraju fleksibilniji stav prema Rusiji, Angela Merkel je izrazila uverenje da je "dobar zajednički stav EU prema postupcima Rusije".

 

"Činjenica da je Rusija prekršila memorandum iz Budimpešte 1994. godine o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine ne može da ostane bez reakcije", ocenila je nemačka kancelarka.

 

EU je uvela sankcije Rusiji zbog njenog učešća u ukrajinskoj krizi što Rusija demantuje. Rusija je kao odgovor uvela zabranu uvoza nekih prehrambenih proizvoda iz zapadnoevropskih zemalja.

 

Poslednji u nizu ruskih mera jeste odluka ruske sanitarne službe da od sutra zabrani uvoz voća i povrća iz Albanije, uz ocenu da ta zemlja izvozi te proizvode koji nisu zapravo njeni već dolaze iz zemalja EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here