Nepotpuna informacija o Diani Budisavljević

0

Nepotpuna informacija o Diani Budisavljević
 

Naime, na sajtu Beča, u kojem se objašnjava ko je žena čije je ime dobio park koji se nalazi između mosta "mira" ( Friedensbrucke) i stanice podzemne železnice U4 Rosauerlende ( Rošsauer Lande ), navedeno je da je Diana Budisavljević (rođena Obekser) za vreme nacionalsocijalizma spasila život brojnoj jevrejskoj deci.

S tim u vezi je Prosvjeta uputila pismo gradskim vlastima sa molbom da se upotpuni informacija.

Prosvjeta podseća da je inicijativa da jedan javni prostor dobije ime Diane Budisavljević pokrenuta 2011. i da je trajalo oko tri godine do ostvarenja cilja.

"Neprestano radimo na tome kako se ne bi zaboravilo delo u Inzbruku rođene humanistkinje i s tim u vezi vam ukazujemo da informacije objavljene na vašem sajtu nisu ispravne. Diana Budisavljević je, pored jevrejske dece, spasila većinski srpsku i romsku decu od genocida kojem su u fašistiškoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj bili izloženi ovi narodi. Nacionalsocijalisti su podržali ovu nepravednu i državu terora, ali nisu direktno učestvovali u planiranju i izvršenju genocida nad stotine hiljada ljudi", podseća Prosvjeta.

Društvo moli da se na sajtu isprave informacije i unese da je park dobio ime po "Diani Budisavljević, rođenoj Obekser, koja je za vreme režima terora fašističkih ustaša u Nezavisnoj državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata spasila iz logora smrti Jasenovac, Loborgrad i Stara Gradiška više od 12.000 većinski srpske, ali i brojne jevrejske i romske dece".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here