Patriote pomozite ugroženima u Srbiji

0

Najteže je u Grabovici: Stevan Raducić
 

On je, nedavno, boravio u poplavljenim mestima, a najviše vremena proveo je u Grabovici, gde je, prema njegovoj oceni, najteža obnova.

 

Zahvalite herojima

– Kada na leto dijasporci budu dolazili u svoj kraj neka dobro znaju ko im ga je sačuvao – meštani koji su cele godine tu i zato im se treba zahvaliti – naglašava Raducić dodajući da mediji nisu ni pola prikazali tragediju koja se dogodila u ovom delu Srbije.

– Što se kritike upućene na račun Beograda tiče smatram da treba da budu usmerene vlastima u Kladovu, koje nisu dovoljno informisale vlasti Srbije – dodao je Raducić koji je i u Beogradu imao razgovore sa nadležnima, ali i predstavnicima Ambasade Belorusije.

– Dok sam bio na tom području imao sam i tužnu priliku da, tamo gde sam nekada pešice išao, prođem čamcem, znajući da su ispod nas kuće – preneo je Raducić svoje utiske.

Zahvaljujući Mesnoj zajednici Grabovica on je, kako je rekao, imao priliku da stekne najbolju sliku o šteti i potrebama.

– Kada smo krenuli iz Beča usput smo stali u Tekiji, gde smo istovarili deo naše humanitarne pomoći (hrane i ostalo preko 1,5 tona) – istakao je Raducić koji je na put krenuo sa Srećkom Keserićem iz udruženja Podvrška.

Najupečatljivije su mi bile reči žrtava poplava koje su na njegove reči: "Žao mi je što vam nismo više dostavili, ali smo došli i da ispitamo situaciju, kako bi mogla najadekvatnija pomoć da vam se dostavi "odgovarali: "Hvala vam što ste došli, bar da nas neko obiđe da vidi ovu štetu". Šteta je ogromna, ali ne i tolika da udružena dijaspora ne bi mogla pogođenima da pomogne.

– Znajući da dijaspora želi direktno da donira oštećenima, mi smo opštinsku vlast u Kladovu sa time i upoznali. Od trenutka kada smo rekli da ćemo organizovati način kako direktno da dostavimo pomoć porodicama, opštinska vlast nije imala više želju da nam pomogne da stignemo do tačnih informacija – ukazao je Raducić.

Na njegovo pitanje ima li pogođenih u Ljubičevcu i Brzoj Palanci i Reci odgovor je bio "ne".

– To je bila laž. Samoincijativno i prolazeći kroz Zmijarnik saznali smo da itekako ima pogođenih u tim mestima i da je naneta velika šteta – navodi Raducić.

Zahvaljujući Stevici Todoroviću, predsedniku Mesne zajednice Grabovica, Mileti Jonaskoviću, Željku Todoroviću i Miroslavu Gajiću iz Mesne zajednice Velika Kamenica dobijen je spisak najugoroženijih domaćinstava koji nemaju nikoga u inostranstvu.

– Slovenska unija poziva sve da pokažu patriotizam kroz konkretnu pomoć. Spisak će biti objavljen na Fejsbuk stranici društva, a potrebne informacije mogu se dobiti i telefonom. Svako ko želi može da stupi direktno u kontakt sa pogođenima i direktno im dostavi to što im treba. Slovenska unija je u pregovorima sa proizvođačima u Srbiji od kojih bi po povoljnoj ceni mogli da se kupe šporeti i poklone domaćinstvima – ističe Raducić.

Grabovicu je Raducić, kako je istakao, doživeo kao mesto heroja, a posebno sveštenika Miroljuba Pavlovića, koji je neprestano bio na nogama i pomagao meštanima.

Ko želi detaljnije informacije, posebno o pogođenima može ih dobiti na telefon 0664 17 333 00.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here