CSIRO

Svega dva od pet Australijanaca jedu dovoljno povrća, otkriva izveštaj Nacionalne naučna agencija Australije – CSIRO.

Tom istraživanja anketirano je više od 235.000 odraslih Australijanaca tokom osam godina. Otkriveno je da samo 35 odsto stanovništva jede dovoljno povrća i da u ishrani dominiraju alkohol, hrana za poneti i konditorski proizvodi.

Građevinski radnici i ljudi zaposleni u industriji mode i lepote su imali najlošiju ishranu, prema izveštaju, dok su penzioneri i oni koji se bave fitnesom najzdravije jeli.

Izveštaj je sagledao devet faktora, uključujuĆi količinu, kvalitet i raznovrsnost hrane, i procenio usklađenost sa Australijskim smernicama za ishranu i ocenio ih ocenama do 100.

Koautor izveštaja, Gili Hendri je rekla da su ispitanici samo jedva prošli, sa prosečnim rezultatom ishrane od 55 od 100.

– Rezultat je oštar podsetnik na posao koji treba da se uradi kako bismo poboljšali naše navike u ishrani i smanjili nacionalni struk – rekla je Hendri.

.Žene su imale samo nešto bolji kvalitet ishrane od muškaraca, ali su imale značajno veći unos povrća.

– Poboljšanje našeg kolektivnog rezultata je važno i zbog suočavanje sa krizom gojaznosti u Australiji i radi ublažavanja bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2 i neki karcinomi – istakla je dr Hendri.

Loren Bol, profesorka zdravlja i dobrobiti zajednice na Univerzitetu Kvinslend, je rekla da izveštaj nije iznenađujuĆi. Smatra da je kupovina svežih proizvoda i izbegavanje prerađene hrane lak način da se brzo poboljša ishrana. Profesorka je rekla da zdrava ishrana i dalje može da bude održiva u kućnom budžetu, ako se kupuje sezonska hrana i to na pijaci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here