Nikola slika savremene ikone

0

Prihvatio izazov inovacije: Nikola Sarić

Nikola Sarić (29) već tri godine stvara u Hanoveru, a osim što se bavi dizajnom i ručnom proizvodnjom zidne dekoracije, on će ove jeseni prirediti samostalnu izložbu ikona, ili bolje rečeno savremenog crkvenog slikarstva.
Crkveno slikarstvo korene vuče iz prvih vekova hrišćanstva, a srednjovekovni vizantijski stil ikonopisanja je do danas ostao najsnažniji slikarski izraz pravoslavne pobožnosti.
Međutim, tokom celog 20. veka, kako u najavi izložbe kaže Todor Mitrović, profesor Akademije SPC za umetnost i konzervaciju iz Beograda, bilo je umetnika koji su oprezno pokušavali da ovaj neprikosnoveni stil prilagode izrazu novog vremena i komuniciranja, a da ikona pri tom ne izgubi na intenzitetu duhovnog izražaja.
Nikola Sarić je jedan od tih slikara koji pravoslavnu ikonu izvlači iz konzervativne svesti duboko ukorenjene kopistike i javnosti je predstavlja na jedan drugačiji način.
Autor tvrdi da njegova namera nije da "osavremeni" ikonu, već čini ono što su radili njegovi prethodnici od pamtiveka – oslanja se na već postojeće obrasce, interpretirajući ih sopstvenim likovnim jezikom. Ono što bi, pak, moglo biti primljeno kao inovativno je spoj različitih likovnih elemenata koje uglavnom nalazimo u kulturama drevnih civilizacija Bliskog istoka. Ovakav svojevrsni vizuelni izraz očigledno je protkan i duhom vremena u kojem autor stvara, neizbežno primajući uticaje savremenih likovnih tokova.

Savremena ikona: Sarićev akatist Svetom Dimitriju
 

Svakako postoji rizik za ikonopisca današnjice da se njegovim smelijim ikonopisačkim pokušajima prilepi negativna etiketa. Nikola Sarić je i pored tog rizika izazov prihvatio, a koliko je učinio posetioci će moći da vide na njegovoj izložbi, koja se narednih dana očekuje u Evangelističkoj crkvi Gartenkirhe u Hanoveru.

Svestran umetnik
Sarić (28) je rođen u Bajinoj Bašti, a pored oca inženjera, inače talentovanog slikara, slikarstvom je počeo da se bavi kao dete. U Beogradu je završio srednju umetničko-zanatsku školu Tehnoart, iz koje je izašao kao juvelir. Na Fakultetu primenjene umetnosti učio je konzervaciju i restauraciju, a posle prve godine prešao je na Akademiju SPC za umetnosti i konzervaciju gde je završio freskopisanje i usavršio ikonopisanje, mozaik, kaligrafiju i skulpturu. Prethodne tri godine kao slobodni umetnik stvara u Hanoveru, gde je stekao reputaciju vrsnog umetnika koji između ostalog uspešno radi trodimenzionalna dizajnerska rešenja za enterijer, o čemu su "Vesti" već pisale.
 

Shvatanje je presudno
– Savremena ikona je našla svoj put do Crkve i u prethodnih 20 godina postoji nekolicina ikonopisaca koji to sjajno rade. Čak se i na internacionalnim simpozijumima ikonografije uglavnom govori o savremenoj ikoni. Postoji i literatura o tome, a i crkve koje su već oslikane u tom maniru, ili imaju ikone u modernom stilu. Sve naravno zavisi od shvatanja lokalnog vladike i sveštenstva, a ona variraju od čvrstog konervatizma do veoma otvorenih shvatanja – rekao je Sarić za "Vesti".

 

 

Izložba
Izložba Sarićevih slika u Evangelističkoj crkvi Gartenkirhe (Marienstr. 53) trajaće od 13. 9. do 26. 10. i biće otvorena od utorka do subote od 11 do 16 časova i posle liturgije koje sredom i petkom počinju u 18, a nedeljom u 10 časova. Svakog petka, tokom trajanja izložbe će pojedina pomesna crkva održati moleban. Srpska pravoslavna crkva će održati službu u petak 26. septembra u 18 časova.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here