Nikola slika savremene ikone

0

Drugačiji ikonopisac: Nikola Sarić
 

Crkveno slikarstvo korene vuče iz prvih vekova hrišćanstva, a srednjovekovni vizantijski stil ikonopisanja je do danas ostao najsnažniji slikarski izraz pravoslavne pobožnosti.

Međutim, tokom celog 20. veka, kako u najavi izložbe kaže Todor Mitrović, profesor Akademije SPC za umetnost i konzervaciju iz Beograda, bilo je umetnika koji su oprezno pokušavali da ovaj neprikosnoveni stil prilagode izrazu novog vremena i komuniciranja, a da ikona pri tom ne izgubi na intenzitetu duhovnog izražaja.
 

Shvatanje je presudno

– Savremena ikona je našla svoj put do Crkve i u prethodnih 20 godina postoji nekolicina ikonopisaca koji to sjajno rade. Čak se i na internacionalnim simpozijumima ikonografije uglavnom govori o savremenoj ikoni. Postoji i literatura o tome, a i crkve koje su već oslikane u tom maniru, ili imaju ikone u modernom stilu. Sve naravno zavisi od shvatanja lokalnog vladike i sveštenstva, a ona variraju od čvrstog konervatizma do veoma otvorenih shvatanja – rekao je Sarić za "Vesti".

Nikola Sarić je jedan od tih slikara koji pravoslavnu ikonu izvlači iz konzervativne svesti duboko ukorenjene kopistike i javnosti je predstavlja na jedan drugačiji način.

Autor tvrdi da njegova namera nije da "osavremeni" ikonu, već čini ono što su radili njegovi prethodnici od pamtiveka – oslanja se na već postojeće obrasce, interpretirajući ih sopstvenim likovnim jezikom.

 

Ono što bi, pak, moglo biti primljeno kao inovativno je spoj različitih likovnih elemenata koje uglavnom nalazimo u kulturama drevnih civilizacija Bliskog istoka. Ovakav svojevrsni vizuelni izraz očigledno je protkan i duhom vremena u kojem autor stvara, neizbežno primajući uticaje savremenih likovnih tokova.

 

Sarićeva ikona Svetog Dimitrija
 

Svakako postoji rizik za ikonopisca današnjice da se njegovim smelijim ikonopisačkim pokušajima prilepi negativna etiketa. Nikola Sarić je i pored tog rizika izazov prihvatio, a koliko je učinio posetioci će moći da vide na njegovoj izložbi, koja se narednih dana očekuje u Evangelističkoj crkvi Gartenkirhe u Hanoveru.

Sarić (28) je rođen u Bajinoj Bašti, a pored oca inženjera, inače talentovanog slikara, slikarstvom je počeo da se bavi kao dete. U Beogradu je završio srednju umetničko-zanatsku školu Tehnoart, iz koje je izašao kao juvelir. Na Fakultetu primenjene umetnosti učio je konzervaciju i restauraciju, a posle prve godine prešao je na Akademiju SPC za umetnosti i konzervaciju gde je završio freskopisanje i usavršio ikonopisanje, mozaik, kaligrafiju i skulpturu. Prethodne tri godine kao slobodni umetnik stvara u Hanoveru, gde je stekao reputaciju vrsnog umetnika koji između ostalog uspešno radi trodimenzionalna dizajnerska rešenja za enterijer, o čemu su "Vesti" već pisale.

 

Izložba u septembru i oktobru

Izložba Sarićevih slika u Evangelističkoj crkvi Gartenkirhe (Marienstr. 53) trajaće od 13. 9. do 26. 10. i biće otvorena od utorka do subote od 11 do 16 časova i posle liturgije koje sredom i petkom počinju u 18, a nedeljom u 10 časova. Svakog petka, tokom trajanja izložbe će pojedina pomesna crkva održati moleban. Srpska pravoslavna crkva će održati službu u petak 26. septembra u 18 časova.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here