Kobra priprema ujed

0

Dejvid Kameron sprema britanske cokule za irački rat
 

Vladin Komitet za krizne situacije – Kobra, juče je u toku dana imao na dnevnom redu hitnog sastanka sve opcije, pošto su islamisti objavili video-snimak odsecanja glave američkom taocu, drugom po redu u poslednjih nekoliko dana.

Britanski talac pojavio se na poslednjem video-snimku (utorak) na kome se vidi džihadista sa engleskim akcentom, sličan onome koji se pojavio na snimku odsecanja glave američkom taocu, Džejmsu Foliju.
 

Žrtva na najnovijem snimku, američki novinar Sotloft, kidnapovan u Siriji, pojavio se, takođe, u senci pogubljenja Folija. Na tom video-snimku džihadisti su poručili da će sledeća žrtva biti Sotloft, ukoliko Amerikanci ne obustave vazdušne napade na severu Iraka. Britanski talac pojavljuje se, takođe, u sceni pogubljenja Folija, kada su islamisti objavili da će sledeća žrtva biti sam, prekjuče pogubljeni Sotloft.

Britanac je, pak, prikazan pri kraju video-snimka koji su islamisti pustili u opticaj u utorak. Snimak nosi naslov "Druga poruka Americi" i pušten je u javnost dve sedmice pošto su islamisti pokazali odsecanje glave američkom novinaru Foliju.

 

Američko ratno vazduhoplovstvo izvelo je u poslednjih mesec dana preko 120 napada na džihadiste Islamskog kalifata. Britanija u dosadašnjoj krizi nije upotrebljavala vojnu silu, ali iz Dauning strita sada izlaze informacije da premijer Kameron ne isključuje angažovanje i britanskih cokula na iračkom tlu. Insajderi iz Dauning strita juče su javili da Kameron trenutno razmatra "kalkulisane korake" u nastaloj situaciji koju ocenjuje kao "direktnu pretnju britanskim nacionalnim interesima"(?!).

U ponedeljak je premijer u istupu pred Parlamentom rekao da vlada "ne isključuje direktnu vojnu akciju" na džihadiste u Iraku.

Bivši Blerov šef diplomatije, Džek Strou, rekao je u debati da Britanija mora da se, ako ništa, bar pridruži američkim vazdušnim napadima u severnom Iraku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here