NIN: Nemci kupuju “Telekom Srbija”

0

List tvrdi da je državni vrh Srbije doneo ovu odluku posle pregovora sa najozbiljnijim kupcem, "Dojče telekomom", koji preko grčkog "Otea", čiji je suvlasnik, već poseduje 20 odsto akcija srpskog operatera.

NIN piše da su ovim dogovorom završeni dugi pregovori, tokom kojih se kao moguća opcija pominjala i prodaja direktnom pogodbom bez tendera, s obzirom na to da pravo preče kupovine nemačkog partnera odvraća druge kupce i na javnom nadmetanju.

Od direktne pogodbe se ipak odustalo, jer bi za to bio potreban ili međudržavni sporazum (kao za Naftnu industriju Srbije) ili neka vrsta leks specijalisa, navodi beogradski nedeljnik.

Načelan dogovor o prodaji putem tendera na jesen konačno je potvrđen prošle nedelje, tokom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Berlinu.

Iako početna cena nije utvrđena, kao ni tačan procenat državnog paketa akcija koji će se prodavati, kao najverovatnija pominje se prodaja 30 odsto plus jedna akcija po početnoj ceni od milijardu evra.

Toliko "Dojče telekomu" treba da dođu do većinskog paketa u toj kompaniji, što dalje znači i u "Telekomu Srpske" i crnogorskom "M:telu", čiji je vlasnik "Telekom Srbija", piše list.

"Dojče telekom" kao suvlasnik u "Telekomu Srbija" ima pravo preče kupovine, zbog čega je dogovor sa Nemcima neminovan.

 

Kabinet predsednika Srbije demantovao je navode NIN-a da je Tadić tokom posete Berlinu dogovarao prodaju Telekoma Srbija.

 

"Predsednik Tadić je u Bundestagu razgovarao sa predsednikom nemačkog parlamenta i nije imao sastanke sa bilo kojim predstavnikom Dojče Telekoma", rečeno je u kabinetu predsednika Srbije.

 

Telekom se ne bavi prodajom akcija

 

Povodom pisanja NIN-a, kompanija "Telekom Srbija" objavila je sledeće saopštenje:

 

– raspolaganje akcijama kompanije je u nadležnosti njenih akcionara, a to su JP PTT Saobraćaja "Srbija" i "OTE" iz Atine;

 

– nijedan akcionar nije obavestio menadžment Telekom Srbija a.d. o nameri da proda deo svojih akcija;

 

– shodno tome, ne sprovodimo bilo kakve aktivnosti u vezi sa tim.

 

S tim u vezi, napominjemo da su u toku jedino pripremne aktivnosti u vezi sa sprovođenjem Zakona o besplatnoj podeli akcija građanima, odnosno zaposlenim i bivšim zaposlenima, kao i pripremne aktivnosti u vezi sa prenosom akcija sa JP PTT Saobraćaja "Srbija" na Republiku Srbiju.

 

Poštujući u celosti novinarske slobode i potrebu objavljivanja informacija od javnog značaja, podsećamo na odgovornost za objavljivanje netačnih informacija koje mogu bitno da utiču na naše poslovanje i vrednost kapitala, a u smislu odredbi Zakona o hartijama od vrednosti i Zakona o privrednim društvima.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here