NLB: 14 ekipa – priključen češki Nimburk

0

Sastanku u Ljubljani prisustvovali su predstavnici svih klubova, a preduzeće "Sidro", organizacija koja je nosilac svih prava NLB lige, ipak je odlučila da broj timova ostane isti kao i do sada, iako ranije bila doneta odluka da se regionalno takmičenje smanji na 12 ekipa.

 

Interesantno je da je češki Nimburk odlukom vodećih ljudi ovog takmičenja dobio jednu od tri spremljene "vajld karte", iako taj tim nije sa ovih prostora. Prema nezvaničnim informacijama, češki klub je kupio mesto u NLB ligi finansijskom garancijom kojom će biti pokriven značajan deo troškova organizacije takmičenja. Tako će u regionalnoj ligi prvi put posle sezone 2002/03, kada je igrao izraelski Makabi, učestvovati ekipa koja nije sa prostora bivše SFR Jugoslavije.

 

Druge dve "vajld karte" biće deljene po svojevrsnom "ključu". Na jednu mogu da računaju Srbija ili Hrvatska, a na drugu Slovenija ili Bosna i Hercegovina. Svrha svega je da Srbija i Hrvatska imaju po po četiri mesta, a Slovenija i Bosna po dva.

 

Za uključivanje Nimburka dobijena je saglasnost ULEB, a važno za ostale klubove je da Česi neće preko NLB lige ostvarivati pravo na učešće u evropskim takmičenjima. Srbija, Hrvatska i Slovenija će i dalje imati po jedan tim u Evroligi, dok će iz NLB lige u Evrokup ići četiri tima po plasmanu, nezavisno od toga iz koje su zemlje (opet izuzev Čeha). Novost je i da je broj timova iz jedne zemlje ograničen na četiri, što znači da je aktuelna sezona poslednja u kojoj je Srbija uživala kao košarkaški lider regiona, sa pet predstavnika u NLB ligi.

 

NLB Liga će od sezone 2010/11 biti popunjavana tako da po jedno garantovano mesto imaju Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora (Budućnost). Po jedno dodatno mesto imaće Srbija, Hrvatska i Slovenija, kao zemlje sa predstavnikom u Evroligi. Jedno dodatno mesto ide zemlji sa najboljim koeficijentom uspešnosti u NLB ligi u poslednje dve sezone (broj ostvarenih pobeda podeljen sa brojem timova), a to je u ovom trenutku Hrvatska. I na kraju, po jedno dodatno mesto ide zemljama sa najboljim koeficijentom uspešnosti u poslednjoj sezoni, a to su trenutno Hrvatska i Srbija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here