EPA-EFE/STRINGER

Stotine ruskih bajkera, članova kluba “Noćni vukovi” lojalni Kremlju, krenuli su u subotu u Moskvu na “patriotski” miting koji planiraju da završe u Berlinu.

Povorka motociklista predvođena Aleksandrom Zaldastanovom (60), poznatim po nadimku “Hirurg”, koji je vođa i osnivač kluba, krenula je iz “Bajker centra”, sedišta “Noćnih vukova” na jugoistoku Moskve.

Neki učesnici mitinga nosili su ruske i sovjetske zastave, a neki su na motociklima imali napisano slovo “Z”, simbol “ruskih specijalnih vojnih operacija” u Ukrajini od februara 2022.

Miting pod nazivom “Putevi pobede” preuzeo je slogan ruske ofanzive u Ukrajini “Nećemo svoje zaboraviti”.

Prema rečima organizatora, 1. maja bajkeri će proći kroz Volgograd, nekadašnji Staljingrad, na Volgi, gde je 1942-1943. vodio krvavu bitku između sovjetskih i nemačkih nacističkih snaga, koja je preokrenula tok Drugog svetskog rata u korist SSSR-a i njegovih saveznika.

Put će se nastaviti ka Donjeckoj oblasti, u Donbasu, na istoku Ukrajine, gde se vode žestoke borbe i gde planiraju da podele humanitarnu pomoć civilima i ruskim vojnicima.

– Stanovnici Donbasa i mi smo isti narod – rekao je Artjom, 34-godišnji radnik, za AFP pre početka mitinga.

Organizatori očekuju dolazak u Berlin 9. maja.

5 COMMENTS

  1. Mogu samo da sanjaju o Berlinu. Ili da gledaju Berlin preko interneta. Ovo su Putinove bebe. Bajkeri sminkeri, odrzava ih Putin. Nemaju oni pojma sta su pravi bajkeri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here