Norveški virtuoz na “Nišvill-u”

0

Dobrodošao u Niš, majstore!: Terje Ripdal

Terje Ripdal (Terje Rypdal), jedan od najznačajnijih evropskih muzičara evropskog džeza, i jedan od najupečatljivijih predstavnika čuvene ECM produkcije još sa početka sedamdesetih, rodjen je 1947. godine u Oslu, a njegov originalni stil spoj je džeza, roka, klasične umetničke i ambijentalne muzike.

 

Sa pet godina je počeo da svira klavir, a sa 13 je prešao na gitaru. Studirao je muzikologiju i kompoziciju na Muzičkom konzervatorijumu u Oslu, a karijeru je počeo šezdesetih pod uticajem grupe "Shadows" u sastavu "Vanguards". U to vreme je bio i muzički direktor i vođa orkestra u norveškoj postavi poznatog mjuzikla “Kosa”.

U svet džeza ulazi 1968. godine kada se pridružio bendu saksofoniste Jana Garbareka, a godinu dana kasnije i sastavima Džordža Rasela, sekstetu i orkestru.

 

Jedan od značajnih koraka u ranoj fazi njegove karijere predstavlja i učešće na fri-džez festivalu u nemačkom Baden-Badenu 1969. godine, kada je nastupio u bendu Lestera Bouvija.

 

Od 1971. godine pod svojim imenom snima albume za ECM (uglavnom u manjim sastavima, a na nekima se pojavljuje i samo kao kompozitor), a neki od muzičara sa kojima je najčešče saradjivao su: Jan Garbarek, Miroslav Vitous i Džek DeDžonet, Bobo Stenson, Pale Mikelborg…

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here