A.K./ATAImages
ZGRADA ZA 21. VEK: Železnička stanica u Beogradu

Sa železničkom stanicom Beogradom na vodi, svime što je urađeno, od 2028. kada krene prva linija metroa, Beograd će biti potpuno drugi grad, biće drugačija zemlja, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju najmodernije zgrade Prokop, železničke stanice u Beogradu.

Vučić je rekao kako sve vreme nije želeo da odustane od tog projekta i da je mnogo novca uloženo tokom 2014, pa sve do 2022. godine.

Moderna stanična zgrada Beograd centar ili popularnije Prokop vredela je truda i novca i posle skoro pola veka od početka izgradnje prestonica je dobila glavnu železničku stanicu kakvu zaslužuje. Zgrada je visoka 26 metara, dužina krovne konstrukcije je 80 metara, širine 63 metra, a u nju je, kako navodi graditelj, kompanija PSP Farman Beograd, ugrađeno više od 700 tona čelika i 23 kilometra čeličnih profila.

Impozantna građevina će imati 13 komercijalnih sadržaja na više od 1.020 metara kvadratnih i to restoran, kafe, pekaru, zdravu ishranu, apoteku i kioske, banku, menjačnicu, rent-a-kar, info-pult turističke organizacije Beograda, ambulantu, policijsku kancelariju i biletarnice.

Objekat ima dva ulaza, odnosno izlaza, na severu i jugu, ispred njih su platoi sa ozelenjavanjem i popločanim površinama. Zgrada je klimatizovana, biće grejana sa mogućnošću daljinske kontrole rada. U planu je da bude izgrađena nadzemna garaža sa 568 mesta za parkiranje, uz mogućnost proširenja sa još 96 mesta, ali i 262 parking mesta na otvorenom. Tu će biti i park.

Direktno do Prokopa, koji je između auto-puta Beograd-Niš i Hajd parka, voze tri autobuske linije 34, 36 i 38L, koje saobraćaju na svakih 10 do 35 minuta, zavisno od linije, dok linija 34 saobraća od Senjaka do Pere Velemirovića u Rakovici. On staje kod stanice Beograd centar, dok oni koji idu trolejbusima 40 i 41, uz malo pešačenja, stižu na stanicu.

Prokop će, kako je naglasio Vučić, sada postati novi centar grada.

– Imaćemo šafl voz koji će najverovatnije ići prema sajmu. Želimo to da napravimo na najmoderniji način – kazao je Vučić, podsetivši da je prošlo 47 godina od završetka idejnog projekta i važno je da ljudi sada vide rezultate.

MODERNO OPREMLJENA STANICA: Šalteri za kupovinu karata
Vozovi u novom ambijentu
PEKARA ZA PUTNIKE: U ponudi brojna peciva

Središno mesto

Centralni hol stanične zgrade je projektovan kao gradski trg oko kojeg su koncipirani komercijalni sadržaji.

Oni čine da stanična zgrada ne bude samo u funkciji tranzita putnika, već predstavlja središno mesto dešavanja celog kompleksa.

Veza sa auto-putem

Sa izgradnjom zgrade, kako je objasnio predsednik Srbije, stalo se 2001.

– Mi smo počeli sa kreditom od 25 miliona, ali sam rekao od Prokopa ne odustajemo. Onda smo uložili 16,2 miliona evra ukupno i dodatnih 15 miliona za ovu zgradu. Stanica će imati direktnu vezu sa auto-putem – kazao je predsednik Srbije.

2 COMMENTS

  1. A šta ste uradili sa starom železničkom stanicom? Od prelepe zgrade, spomenika, napravili ste smetljište.
    A ruglo nazvano Beograd na vodi, ne želim ni da komentarišem. Ko je ono projektovao, može da cepa diplomu. Odmah.

  2. ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here