EPA-EFE

Vojska u Gabonu je izvela puč i svrgla dosadašnju vladu. Grupa visokorangiranih oficira objavila je da su preuzeli vlast u toj afričkoj zemlji. Predstavnik Evropske unije izrazio je zabrinutost.

Na afričkom kontinentu očigledno je izveden novi vojni udar. U Gabonu je grupa vojnih oficira u televizijskom obraćanju objavila “kraj dosadašnjeg režima”. Oni su dodali da su preuzeli vlast u toj zemlji.

Ta grupa, koja se sastoji od predstavnika žandarmerije, Republikanske garde i drugih delova snaga bezbednosti, objavila je da rezultate predsedničkih izbora u Gabonu smatra nevažećim i pozvala je građane da budu mirni.

Dvanaest muškaraca iz te grupe u nastupu na TV-stanici „Gabon 24“, osim toga je najavilo da će raspustiti „sve institucije Republike Gabon“. Granice države koja se nalazi u zapadnoj Africi do daljeg će biti zatvorene, dodali su.

Pucnjava u Librvilu

Oficiri taj su potez opravdali „neodgovornim i nepredvidivim rukovođenjem zemljom od strane vlade“, što je dovelo do „kontinuiranog raspada socijalne kohezije“, što na kraju, kažu, preti da zemlju baci u „haos“. Naveli su da govore u ime „Odbora za tranziciju i ponovno uspostavljanje institucija“.

Novinari agencije AFP u međuvremenu izveštavaju da su čuli pucnjeve u glavnom gradu Librvilu.

Vlast “Bongo-klana”

U Gabonu su prošle subote održani predsednički i parlamentarni izbori, koji su u stranim medijima ocenjeni kao „sporni“. Međunarodnim posmatračima nije bilo dozvoljeno da ih nadgledaju. Uoči nastupa oficira na televiziji, Izborna komisija objavila je pobedu dosadašnjeg predsednika Alija Bongoa Ondimbe, koji već odavno vlada u Gabonu.

Bongo Ondimba (64) je predsedničku dužnost preuzeo 2009. godine, i to od svog oca. „Bongo-klan“, kako zovu članove te porodice, Gabonom vlada već 55 godina. Tokom proteklih decenija „Bongo-klan“ se obogatio pre svega zahvaljujući nalazištima nafte i gasa u toj zemlji.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izrazio je zabrinutost zbog razvoja situacije u Gabonu. Uoči sastanka ministara odbrane EU u Toledu, on je rekao: „Ako se potvrdi vest o vojnom udaru, to će samo dodatno pojačati nestabilnosti u čitavom regionu.“

Vojna vlast i u Nigeru

Nedavno je i u Nigeru vlast preuzela vojska. Krajem jula u toj zemlji je izveden vojni udar, iza kojeg je stajao general Abdurahmane Tijani, komandant Nigerske garde. On se proglasio za novog vladara, a pučisti su nešto kasnije raspustili sve ustavne institucije i Ustav proglasili nevažećim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here