Budite spremni na to da bebin ritam života u prvim nedeljama neće biti ustaljen. Neke mame stavljaju bebu u krevet u 19 sati kako bi stekla osećaj rutine, iako će je možda morati hraniti dva sata kasnije, neke pak stavljaju bebu na spavanje kada i same idu leći.

Vaše će novorođenče spavati između 16 i 19 sati dnevno, u početku u komadima od dva do četiri sata, a najsigurnije je da beba prvih šest meseci spava u kolevci ili korpi u vašoj sobi.

Novorođenče bi trebalo spavati na leđima u sobi u kojoj se nikada ne puši – istraživanja pokazuju da to smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti.

Bebina stopala trebalo bi biti uz donju ivicu kolevke, a pamučni prekrivači učvršćeni kako bi bebina glavica uvek bila nepokrivena. Temperatura u sobi trebala bi biti 18-21 stepen C.

Neke novorođene budu budne cele noći, a spavaju preko dana.
Mnoge bebe dolaze na ovaj svet sa obrnutim osećajem za dan i noć. Ove male noćne sove spavaju duže tokom dana kako bi bile budne tokom noći. Beba koja se budi na svakih sat vremena u toku noći, vrpolji se, jede i zahteva pažnju odrasle osobe čini roditelje premorenim. Ovo može biti veliki izazov za roditelje jer naša tela nisu fiziološki podešena da budu budna cele noći. Probajte da dremnete tokom dužih perioda sna vaše bebe i upamtite da je bebina zamena dana za noć privremena. Kako mozak i nervni sisitem vaše bebe sazreva, ciklusi sna će postajati duži i više će spavati noću. Većina beba se prilagodi porodičnom rasporedu za okvirno mesec dana. Možete potpomoći ovaj proces kreirajući mirnu, zamračenu atmosferu tokom noći, i pustiti sunčeve zrake tokom dana.

San novorođenčeta je nestalan i nepredvidiv
Tokom prvih nedelja života većina beba ne bude budna više od dva do četiri sata vezano. Novorođenče uglavnom spava 14 do 18 sati dnevno u prvoj nedelji, kao i 12 do 16 sati do trenutka dok ne napuni mesec dana. Svaka beba je drugačija i neke spavaju manje, a neke više od proseka. Nažalost, čak i ako vaša beba dosta spava, vi se možete osećati umorno i teturati unaokolo. Počećete da krivite nedostatak energije zbog nestalne prirode bebinog sna. S druge strane, neki roditelji su zapanjeni i čak uplašeni koliko njihove novorođene bebe spavaju. Doktor Skot Koen kaže da je normalno za neku novorođenčad da spavaju i do 20 sati dnevno. Ova faza neće trajati dugo prema rečima doktora.

Novorođene bebe nemaju potrebu za mirom i tišinom da bi spavale
Nemojte misliti da treba da šapućete i hodate na prstima pored vaše novorođene bebe. Mnoge bebe mogu da spavaju na bučnim i osvetljenim mestima. Njima nije potrebna ista vrsta okruženja za spavanje kao nama. Ovo i nije tako iznenađujuće ako uzmemo u obzir da je vaša beba upravo provela devet meseci u materici koja nije najspokojnije mesto. Zvuci majčinog srca, digestivni sistem, i druge funkcije tela su zapravo mnogo bučne. Mnoga novorođenčad spava mnogo bolje uz zvuke koji se ponavljaju, kao što je zvuk fena. Tako da, ako ništa drugo, nećete morati da ućutkujete prijatelje i porodicu i moći ćete da izađete sa svojom bebom napolje, a da je pri tom ne probudite.

Neprirodna sposobnost bebe da drema tokom grmljavine je toliko jaka kod nekih beba da se neki roditelji pitaju da li njihove bebe čuju dobro. Ukoliko ste zabrinuti, svakako proverite sa vašim pedijatrom. Uživajte dok traje. Kako vaša beba ostavlja tu fazu novorođenčeta iza sebe, prilagođava se rasporedu, i postaje svesnija sredine koja je okružuje, odbaciće ovakvu naviku. Nakon toga buka i ostale smetnje postaju bitne, i tada ćete početi da hodate na prstima po kući.

Bebe se rađaju sa već razvijenim temperamentom za spavanje
Roditelji više dece uglavnom primete ove razlike već na početku. Tokom spavanja ličnost previše dolazi do izražaja. Neke bebe su odlučnije i boriće se protiv sna što duže mogu. Druge su mnogo opuštenije. Bez obzira da li ste osvojili lutriju kada je spavanje bebe u pitanju, možete da počnete da učite vašu bebu dobrim navikama u spavanju uvođenjem rutine i čitajući o osnovama bebinog spavanja.

Bebin krevet nije mesto za igračke
Mnogim generacijama bio je dovoljan dobar krevetac, nekoliko ćebadi i jastuk ili dva. Ali stvari su se promenile. Izgleda da je za bebu bolje da spava u aerodinamičnom okruženju. Najbezbednija pozicija za spavanje za bebe je na leđima na tvrdoj podlozi, ravnim dušekom sa dobro zategnutom posteljinom i ništa više. Krevet bez ćebadi i jastuka? Zvuči hladnjikavo i neudobno odrasloj osobi, ali uz pravu garderobu, to je savršeno za bebu. Uklonite svaku stvar iz dela gde beba spava, a koja bi je potencijalno mogla ugušiti, izazvati pregrejavanje, ili na bilo koji drugi način izazvati otežano disanje uključujući ćebad, jastuke, plišane igračke, ili jorgane. Ovo je najčešći uzročnik smrti u SAD kod dece starosti od mesec dana do godinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here