Obeležena 100. godišnjica bitke na Gučevu

0

Srpska artiljerija zauzima položaje na Gučevu
 

Gučevska operacija vođena je u sklopu druge austrijske ofanzive na Srbiju, neposredno posle Cerske bitke u kojoj je srpska vojska odnela i prvu pobedu na strani Saveznika u Prvom svetskom ratu.

 

Tokom ratnih operacija 1914. godine centralni položaj srpskih snaga na planini Gučevo nazvan je "kota smrti", a borbe, koje su počele 8. septembra, trajale su 55 dana. Na tom mestu je 1929. godine Udruženje rezervnih oficira i ratnika podiglo spomen-kosturnicu u obliku piramide visoke 16 metara.

 

Organizator današnje komemorativne svečanosti bio je Odbor Vlade za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, a umetnički program su izveli vokalna grupa Nokturno i dramski umetnik Nebojša Kundačina iz Beograda.

 

Heroji sa Gučeva pali u zaborav

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je rekao da su "heroji Gučeva 55 dana na prostoru, ne većem od deset kilometara, svojim prsima branili slobodu".

 

"Sto godina kasnije ni mi ne smemo da zaboravimo njihova imena, a ni reč za koje su ginuli i nisu pitali ‘treba li’, ‘mora li’ ili ‘može li ko drugi’. Sloboda se nekad brani oružjem, nekad se brani politikom, nekada privredom, nekada rađanjem, ali se uvek i bezuslovno brani", poručio je Vulin.

 

"Niko kao Srbija i nijedan evropski narod kao srpski, ne zna šta znači reč sloboda", ocenio je ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here