Obolelog Senegalca leče u Nemačkoj

0

Jedan saradnik Svetske zdravstvene organizacije je prva osoba zaražena smrtonosnim virusom ebole na teritoriji Nemačke. Pacijent se nalazi na univerzitetskoj klinici UKE u Hamburg-Ependorfu, gde će lekari pokušati da ga spasu. Po navodima SZO radi se o jednom epidemiologu poreklom iz Senegala, koji je radio u bolnici u gradu Khalahun na istoku Sijera Leonea, gde se i zarazio.
On je specijalnim avionom dopremljen na teretni deo hamburškog aerodroma. Iz letelice su izašle dve osobe od glave do pete obučene u bela zaštitna odela, koje su prešle u specijalno izolovano vozilo vatrogasne jedinice kojim je pacijent transportovan do bolnice.
Stanovnici Hamburga ne treba da brinu jer za njih ne postoji nikakva opasnost, izjavio je portparol zdravstvenih vlasti u ovom gradu. Infekcija je moguća samo direktnim kontaktom sa pacijentom, kaže se u saopštenju.
Epidemija ebole ne pogađa samo stanovnike afričkih zemalja, već sve češće i medicinsko osoblje koje učestvuje u njenom suzbijanju. Pošto se lekar koji je upravo dopremljen u Nemačku razboleo, SZO je drastično reagovala i pozvala sve svoje saradnike iz Sijera Leonea da se vrate u zemlju.
Od početka epidemije obolelo je više od 240 lekara i drugog medicinskog osoblja, kaže se u biltenu SZO. Više od 120 njih je već umrlo, saopštila je ova organizacija u utorak u Ženevi. Do sada je ukupno registrovano 2.615 obolelih, a 1.427 ljudi je već umrlo.

:Rusi spremaju vakcinu!
Rusija je na pragu pronalaska vakcine protiv ebole – potvrđeno je u Moskvi. Eksperimentalna vakcina daje prve pozitivne rezultate u pretkliničkim ispitivanjima, saopštava Ministarstvo zdravlja Rusije, bez iznošenja detalja o vakcini.

Britiš ervejz ukida letove
Britanska aviokompanija Britiš ervejz do kraja godine neće leteti za Liberiju i Sijera Leone zbog epidemije ebole koja je zahvatila te dve zapadnoafričke države.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here