Mirno jutro u Gazi

0

Neograničeni prekid vatre između Izraela i palestinskih militanata na snazi je od preksinoć u Pojasu Gaze i obe strane ga poštuju dok sagledavaju posledice proteklih 50 dana sukoba, u kojem je poginulo više od 2.200 ljudi, većinom Palestinaca. Ovaj treći rat u Gazi, otkako je Hamas sredinom 2007. godine tamo silom preuzeo vlast, bio je najkrvaviji i prouzrokovao je veliko razaranje na toj gusto naseljenoj teritoriji na obali Sredozemnog mora.

POvrataku mir: Žitelji Pojasa Gaze
 

S druge strane granice, u južnom Izraelu, mnoga naselja su bila paralisana tokom većeg dela leta. Posle sedam nedelja sukoba, započetih 8. jula, zaraćene strane su prihvatile dogovor na inicijativu Egipta, koji tradicionalno posreduje između njih, da okončaju neprijateljstva.
Hamas, iako mu je nanet veliki udarac i dalje kontroliše Gazu i još uvek ima deo svog arsenala oružja.
Izraelska i egipatska blokada Gaze, uvedena pre sedam godina, nadalje će biti na snazi, uprkos zahtevu Hamasa da se ukinu ograničenja na graničnim prelazima. Rano jutros izraelska vojska je rekla da nema izveštaja o kršenju prekida vatre, koji je stupio na snagu u utorak u 19 sati po lokalnom vremenu.
Hamas je proglasio pobedu i u Gazi se preksinoć naveliko slavilo, iako je u ratu poginulo 2.143 Palestinaca, ranjeno više od 11.000 i oko 100.000 stanovnika ostalo bez krova nad glavom.
Na izraelskoj strani poginula su 64 vojnika i šestoro civila, uključujući dvoje koji su ubijeni u minobacačkoj vatri uoči samog proglašenja primirja. Hiljade stanovnika juga Izraela, koji je najviše raketiran, napustilo je svoje domove i sklonilo se u bezbednija područja, dok je rasla ogorčenost zbog stava vlade u ratu.
Izraelski mediji javljaju da izraelski premijer Benjamin Netanijahu namerno nije izneo predlog o prekidu vatre na glasanje u užem sastavu vlade, zaduženom za bezbednost, zbog protivljenja ministara koji su želeli da se sukob nastavi. Izraelski ministar turizma Uzi Landau, koji se smatra glavnim "jastrebom" na izraelskoj političkoj sceni, kritikovao je državni vrh rekavši da je želja za "mirom po svaku cenu" – pristup koji će podriti sposobnost Izraela da zastraši militante.
U Gazi, iako su se desetine hiljada ljudi odazvale pozivu Hamasa da izađu na ulice istoimenog grada i da slave, mnogima je više odgovaralo da jednostavno odahnu jer nema više izraelskih vazdušnih i artiljerijskih udara.

 

:Iran: Izrael na kolenima
Vlasti u Teheranu tvrde da su palestinski ekstremisti postigli pobedu i doveli svog izraelskog neprijatelja "na njihova kolena" tokom krvavog 50-dnevnog obračuna u Gazi. "Herojski palestinski narod otvorio je novu eru pobedom otpora koja je bacila cionistički režim na kolena", navedeno je u saopštenju iranskog ministarstva spoljnih poslova.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here