Z. Vicelarević
Potrebno minimum 20 prijava: Na sastanku u Majncu pokazana velika zainteresovanost

Ministarstvo prosvete Srbije u saradnji s Generalnim konzulatom u Frankfurtu planira da organizuje nastavu na srpskom jeziku i u nemačkoj pokrajini Rajnland-Pfalc. Na osnovu interesovanja koje su pokazali naši građani, postoji realna mogućnost da od školske 2022/23. godine počne nastava na srpskom jeziku u ovoj nemačkoj pokrajni. Tim povodom je Biljana Bukinac, koordinator dopunske nastave na srpskom jeziku za Evropu, organizovala sastanak s roditeljima u Majncu, glavnom gradu pokrajine Rajnland-Pfalc.

– Roditelji su dobili obaveštenje koji bi uslovi trebalo da budu ispunjeni da se formira odeljenje i organizuje nastava. Potrebno je minimum 20 prijava za upis u školu, učionica u nekoj od postojećih nemačkih škola na područja grada Majnca i angažovanje nastavnog kadra. Naše ministarstvo ima kapacitete da proširi broj grupa za sledeću godinu, rešili smo da oformimo i jednu grupu u Majncu – navela je Bukinac.

Ona je prisutnim roditeljima predstavila program dopunske nastave. Učenici će učiti tri predmeta, srpski jezik, moja otadžbina Srbija i osnovi kulture srpskog naroda. Nastava je u popodnevnim satima i traje tri školska časa. Učenici na kraju školske godine dobijaju đačke knjižice, na kraju osmog razreda svedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju u inostranstvu. Bukinac je takođe upoznala roditelje s brojnim slobodnim aktivnostima koje se za decu organizuju, počev od sportskih i kulturnih, do raznih takmičenja i konkursa koji promovišu talente učenika i znanja koja su stekli.

Svi daju glas za ćirilicu: Nataša, Dalibor, Ivana i Emilija

Nataša Ivković, Dalibor Milić, Ivana Hrva i Emilija Gerbelajn su s pažnjom pratili izlaganje koordinatorke. Svima je želja da devetogodišnja Emilija dana krene u srpsku školu.

– Do sada nismo imali mogućnosti da nam Emilija pohađa školu na srpskom. Pre nekoliko godina smo se doselili iz Hesena u Rajnland-Pfalc i znamo da u Frankfurtu i okolnim gradovima postoji dobro organizovana škola na srpskom jeziku. Ovde takve nastave nije bilo i ovo je odličan potez našeg konzulata u Frankfurtu da i u ovoj pokrajini srpska deca dopunsku školu na našem jeziku. Verujem da će to da ima veliki uticaj na decu i roditelje i da će na taj način srpska zajednica ovde bolje da se organizuje – kaže nam Nataša Ivković.

Dalibor dodaje da je on svojevremeno pohađao dopunsku školu na našem jeziku.

– Rođen sam u Nemačkoj i sećam se da sam na dopunskoj nastavi naučio ćirilicu koju i danas pišem i čitam. Sad ima još više predmeta i smatram da će to našoj deci i budućim generacijama mnogo pomoći da saznaju osnovne stvari o zemlji odakle su njihovi preci došli – navodi Dalibor

Odlična ideja: Nenad i Danijela Simić

Deca jedva čekaju

Danijela i Nenad Simić iz Majnca su roditelji Nikole (12) i Mine (10) i vrlo su zadovoljni planovima za nastavu na srpskom jeziku.

– Nikola i Mina nisu do sada imali mogućnost da idu u našu školu. Pozdravljamo ideju da imamo nastavu na srpskom. Razgovarali smo sa našom decom i ona su veoma zainteresovana za nastavu. Verovatno će da se odlično uklope u novu sredinu jer su veoma komunikativni. Oni pričaju srpski jezik jer kod nas u kući pričamo naš jezik, a škola će biti mogućnost da upoznaju vršnjake i nauče nešto o našoj zemlji kroz ostale predmete. Od prijatelja iz pokrajine Hesen sam saznala da su se njihova deca dobro uklopila i da ne propuštaju nijedan dan nastave – kaže za “Vesti” Danijela Simić.