EPA/Andrej Čukić
Miroslav Lajčak

Zajednička poseta zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metjua Palmera i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka Kosovu, trebalo bi da donese poruku za međusobnu koordinaciju u vezi sa dijalogom, piše Koha.

Veruje se da će poseta predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije Kosovu sledeće nedelje biti usmerena na insistiranje na nastavku dijaloga sa Srbijom.

Palmer i Lajčak boraviće na Kosovu u dvodnevnoj poseti, koja počinje u ponedeljak.

Američki stručnjak za balkanska pitanja Danijel Server kaže da će zajedničkom posetom, nekoliko nedelja pre početka razgovora u Briselu, dvojica predstavnika preneti poruku o važnosti i hitnosti procesa dijaloga.

Prema Serveru, SAD i EU nisu bile koordinisane tokom administracije koju je vodio Donald Tramp. Server kaže da oba partnera imaju problem sa dijalogom Srbije i Kosova.

– Pokušavaju da projektuju poruku da su EU i SAD sada na istoj strani. Naravno, Amerikanci i Evropljani nikada nisu priznali da su bili na različitim stranama, ali jesu tokom Trampove administracije. Ali, problem koji EU i SAD zaista imaju je taj što Beograd nije spreman da nastavi sa priznavanjem Kosova. Ovo će ograničiti spremnost Prištine da pozitivno odgovori Srbiji na važna pitanja – rekao je Server.

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Paljokaj kaže da je EU potrebna američka uloga kako bi se povećalo poverenje kosovske strane u ovaj proces.

– Iako u EU kažu da imaju isti cilj kao i SAD, jedina razlika je u tome što Evropska unija ne može da tvrdi da je cilj dijaloga uzajamno priznavanje sve dok Amerikanci to kažu. Kao što je poznato, EU ne može imati jasan stav o statusu Kosova dok pet država članica ne prizna nezavisnost Kosova – izjavio je Paljokaj.

Tokom posete u ponedeljak i utorak, Palmer i Lajčak sastaće se sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i dvojicom njegovih zamenika, Besnikom Bisljimijem i Donikom Gervalom.

Palmer i Lajčak će se takođe sastati i sa liderima opozicionih partija. Najavljeno je da će u utorak predstavnici SAD i EU održati zajedničku konferenciju za štampu.

Očekuje se da će se kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati u junu, u nastavku dijaloga.

1 COMMENT

  1. Једини дијалог се води око признања. Како да је овај из БГ увије у обланду .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here