Oprez: Toplo vreme usred zime može da vas ubije!

ct.gov
Topli dani usred zime mogu da donesu više nevolje nego koristi
 

Verujemo da vam temperature koje su daleko iznad proseka za ovo doba godine prijaju, ali morate da znate da ovakvo vreme može i da vas razboli ili (ne daj Bože) ubije. Probaćemo da vam pomognemo da sprečite to, ali i da pobedite viruse, prehlade i bolesti, koji u decembru svake godine haraju.

A hormoni divljaju

Ne morate biti meteoropata da bi nagle promene vremena poremetile vaš endokrini sistem. Naravno, te promene su najopasnije za teške bolesnike, ali svako od nas ima poneku hroničnu bolest. Svi znamo barem jednu osobu koja pomoću reume ili neke druge “kostobolje” predviđa promene vremena.

Nagle vremenske promene podstiču lučenje kortizola, poznatijeg pod imenom – hormon stresa. Povišen nivo ovog hormona pojačava razdražljivost i osetljivost na bol jer se ujedno smanjuje i lučenje endorfina. Ovo negativno utiče na naš imunitet, a to je bukvalno, zeleno svetlo za sve bakterije i viruse koji vrebaju iz prikrajka i čekaju svoju priliku.

Bakterije i virusi

Baš kao što ste se vi obradovali toplim danima, obradovale su se i bakterije i virusi, koji spremno čekaju pad vašeg imuniteta pa da napadnu punom snagom. Postoje mnoge vrste virusa gripa, a još više sličnih virusa koji izazivaju prehladu. Ako želite da se odbranite od ovih sićušnih neprijatelja, čiju snagu nikako ne treba potcenjivati, povedite računa o stanju organizma i ojačajte svoj imunitet.

 

Beta/AP/M.L.
Možda ne bi bilo loše da zima konačno pokuca na vrata?
 

Nije dobro za useve, a za nas?

Poznato je da je usevima potreban snežni pokrivač koji u zimskom periodu funkcioniše kao izolator i čuva biljke da se ne smrznu. Toplo vreme u ovo doba godine zbunjuje biljke, pa, kao što je zbunjeni maslačak procvetao misleći da je proleće, tako i pšenica kreće da raste ne znajući da je čeka prvi mraz.

Iako smo mi ljudi “višegodišnje biljke”, klima i nas može da zbuni. Umesto da se oblačimo toplo, pijemo čajeve i jačamo svoj imunitet, toplo vreme nas mami da zbacimo sa sebe debelu jaknu i uživamo u lepim danima. Naravno, nema ničeg lošeg u tome, ali treba imati na umu da je ipak zima i da je opasno previše se opustiti. Jedna neprospavana noć može oslabiti imunitet i koštati nas 10 dana provedenih u krevetu. Zato, vodite računa o svom zdravlju iako je toplo, jer će vas u protivnom prvi mraz pokositi kao pšenično klasje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime