Osijek: Prva gej parada prošla mirno (uz jako obezbeđenje)

0

Osijek je treći hrvatski grad u kojem je održana povorka. Prva je održana u Zagrebu 2001, a deset godina kasnije i u Splitu.

 

Tokom prolaska povorke centar grada je bio gotovo prazan (Foto: Ilustracija)
 

Hrvatska radiotelevizija prenela je da je tokom prolaska povorke centar grada bio gotovo prazan i da su se Osječani uglavnom držali po strani.

 

Povorka je krenula nešto posle podneva s osječkog Trga Ante Starčevića, gde su se njeni učesnici i vratili pošto su prošli centralnim gradskim ulicama. Na čelu kolone nalazio se veliki transparent s natpisom "Osijek – LGBTQ – Nepokoreni grad". Učesnici su nosili i transparente na kojima je pisalo "Inati se Slavonijo", "Homofobija u svoja četiri zida" i "Tražimo osnovna ljudska prava".

 

Skup je organizovalo udruženje LiberOs, a u povorci je bio i ministar privrede Ivan Vrdoljak, koji je iz Osijeka, kao i gosti iz susednih država, među njima i iz Srbije.

 

Uoči prve osječke parade, u Zagrebu je sklopljen prvi gej brak u Hrvatskoj, odnosno životno partnerstvo. Sklopila su ga dvojica muškaraca koji su od hrvatske Vlade na poklon dobili po kravatu.

 

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je da je zahteve za životno partnerstvo podnelo još 17 istopolnih parova i to deset u Zagrebu, po tri u Dalmaciji i na području Istre i Rijeke, kao i jedan par u severozapadnoj Hrvatskoj.

 

Sabor Hrvatske doneo je sredinom jula Zakon o životnom partnerstvu koji istopolnim parovima omogućava sklapanje životnog partnerstva i druga prava koja uživaju i heteroseksualne zajednice, osim mogućnost usvajanje dece.

 

U decembru prošle godine u Hrvatskoj je održan referendum na kojem je većina izašlih birača odlučila da se u Ustav unese definicija braka kao zajednica muškarca i žene.

 

Referendum je raspisan na osnovu oko 750.000 potpisa koje je prikupila izrazito konzervativna građanska inicijativa "U ime obitelji", uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orjentisanih političkih stranaka. Oni su na taj način želeli unapred da onemoguće izjednačavanje prava homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica. Prethodno je vladajuća koalicija levog centra najavila donošenje zakona o partnerstvu, što je Socijaldemokratska partija obećala u predizbornoj kampanji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here